Milioane de euro pentru despăgubirea persoanelor ce s-au plans la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii de la CEDO aplică amenzi usturătoare Republicii Moldova
Judecătorii de la CEDO aplică amenzi usturătoare Republicii Moldova

Începând din anii `90, Republica Moldova a cheltuit circa 14 milioane de euro pentru a despăgubi persoanele care au atacat statul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Doar în ultimii zece ani au fost emise peste 200 de hotărâri împotriva Moldovei. Astfel, statul moldovenesc figurează printre primele șapte ţări condamnate de cele mai multe ori la CEDO.

Solicitat de Info-Prim Neo, preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, Ştefan Urâtu, spune că cele mai multe condamnări au fost pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil şi a dreptului la proprietate. Cele mai multe decizii au fost pronunţate până în 2005, pe când încă funcţionau tribunalele. În opinia lui țara noastră a fost condamnată de multe ori la CEDO pentru că ţară este încă în tranziţie.

Potrivit preşedintelui Comitetului Helsinki, din acest an Moldova are o lege nouă, care prevede că ar putea recunoaşte de bună voie anumite violări. Adică persoanelor care s-au adresat la CEDO li se propune să-şi retragă cererile de acolo şi să reia procesul aici. Ştefan Urâtu spune că ar fi fost mai oportun ca legea să intre în vigoare după reformarea justiţiei.

Cel mai mult Republica Moldova a achitat despăgubiri în urma condamnării în dosarul „Oferta Plus", în 2008. Moldova a achitat 2,5 milioane de euro pentru încălcarea dreptului la proprietate şi proces echitabil.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite