Maria Bieșu a cerut să fie înmormântată în costum popular și și-a dictat testamentul spiritual, pe patul de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele zile, celebra cântăreață de operă se afla în secția reanimare a Spitalului Cancelariei de Stat din Chișinău. Sora ei, Valentina, i-a fost alături zi și noapte și a scris testamentul spiritual al marei artiste, pe care aceasta i l-a dictat înainte de moarte.

Parascovia Berghie, vicepreședintele Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, a povestit pentru „Adevărul" că a văzut-o ultima dată pe primadonă joia trecută, când a vizitat-o la spital. „Am discutat despre festivalul «Invită Maria Bieșu», care va avea loc în septembrie. Este ediție jubilară, a 20-a, și tot atunci urma să sărbătorim 50 de ani de la debutul ei pe scenă. Avea multe planuri, nu vorbea despre plecare. Spera să se facă bine, optimismul nu a părăsit-o până în ultima clipă", își amintește mâna dreapta a Mariei Bieșu.

Primadona Operei Naționale, Maria Bieșu, s-a stins din viață

Teatrul de Operă şi Balet va purta numele Mariei Bieşu

Doliu în lumea muzicală: „Am pierdut o voce unică în lume"

Artista a simțit totuși că sfârșitul e aproape. „Vreo 5-6 luni în urmă și-a pregătit locul de veci de la cimitir, lângă mama ei, Tatiana. Iar în ultimele zile, i-a dictat surorii sale, Valentina, un testament spiritual către popor", spune Parascovia Berghie.

„Dragii mei concetăţeni,

Susţinerea pe care o simt din partea dumneavoastră nu doar în ultimul timp, dar pe tot parcursul vieţii mele de creaţie, îmi oferă dreptul să mă adresez vouă cu aceste cuvinte de dragoste şi recunoştinţă şi cu acest mesaj către bunătatea dumneavoastră.


M-am născut cândva pe acest pământ, în ţara care se numea Regatul României. Recunoaşterea mi-a venit tot pe acest pământ, dar care se numea Uniunea Sovietică. Astăzi, am susţinerea locuitorilor Patriei mele iubite, Republica Moldova. Vreau ca pământul nostru să prospere, să aducă lumii bunătate şi lumină. Faceţi tot ce vă stă în puteri ca să fie aşa.


Cu dragoste,


a voastră Maria Bieşu“.

De asemenea, Maria Bieșu a cerut să fie înmormântată în costum popular. „Am rugat-o pe directoarea Operei Naționale să-i găsească un costum de mărimea 44 sau 46. Cel pe care l-a purtat cândva îi este foarte mare, căci a rămas numai piele și os", menționează vicepreședintele uniunii.

Maria Bieșu își pregătise din timp locul de veci, lângă mama sa

Maria Bieșu: „Dacă muzica a fost să fie viaţa mea, a trebuit să învăţ să-i accept condiţiile, oricât de dure ar fi fost ele"

Primadona Operei Naționale, declarată drept cea mai bună Cio-Cio-San din lume, s-a stins din viață în această dimineață, la vârsta de 76 de ani, răpusă de cancer. Artista va avea parte de funeralii naționale. Sicriul va fi depus la Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău. Soprana va fi înmormântată la Cimitirul Central din strada Armenească.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite