Lecția Poloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Agenția Reuters a difuzat ieri o știre potrivit căreia raportul final al anchetei efectuate de autoritățile rusești pe marginea accidentului aviatic de la Smolensk, din 10 aprilie 2010, în care au murit 96 de oficiali polonezi, inclusiv președintele Lech Kaczynski și soția sa, îi face integral responsabili pe piloții avionului, care ar fi ignorat avertismentele emise de turnul de control. Comandantul echipajului ar fi luat decizia ero

În lunile care s-a scurs după „cel de-al doilea dezastru de la Katyn", autoritățile de la Varșovia au subliniat în repetate rânduri că în pofida suspiciunilor ce planează asupra circumstanțelor accidentului, Polonia trebuie să continue dialogul cu Rusia.

Valul de sinceră compasiune din partea rușilor simpli față de tragedia poloneză oferea celor două părți nesperata ocazie să-și depășească divergențele istorice. Dar cum poți avea un dialog normal cu o țară care nu-ți împărtășește valorile?, m-am întrebat, ascultând îndemnul polonez la reconciliere.

Nu înseamnă să închizi ochii asupra fărădelegilor pe care le săvârșește această putere străină și, în consecință, să-i accepți comportamentul incorect, tendențios în raporturile bilaterale? Ce câștiguri vei extrage din renunțarea, selectivă, la propriile principii?...

O falie geopolitică se întinde de la Marea Baltică la Marea Neagră, o plajă a confruntării dintre valori profund divergente: libertate versus autoritarism, drepturile omului versus „înaltele" rațiuni de stat. În Belarus, dictatorul Lukașenko a arestat chiar în noaptea alegerilor sute de oameni care protestau împotriva fraudării scrutinului.

În Rusia, poliția i-a reținut pe mai mulți lideri ai Opoziției, între care pe Nemțov și Yașin, ieșiți la un miting autorizat la Moscova, pe 31 decembrie. Cei doi încercau să atragă atenția regimului Putin să-și respecte propria Constituție, așa cum făceau în anii ‘80 militanții cehoslovaci din Charta 77. Liberalii ruși au fost condamnați la mai multe zile de detenție pentru o pretinsă încălcare a ordinii publice.

La Kiev, spațiul libertății de exprimare se restrânge rapid, iar fostul premier Iulia Timoșenko se află în arest la domiciliu, fiind acuzată de deturnare a banilor publici - o acțiune de răfuială politică, instrumentată de regimul Ianukovici.

Polonia a trebuit să adere la NATO și UE, ba mai mult, să ajungă o voce importantă în aceste organizații ca să audă în sfârșit scuzele Moscovei pentru masacrul de la Katyn, dar chiar și așa mai are de înfruntat nenumărate șicane și perfidii - ultimul raport al anchetatorilor ruși este puternic contestat la Varșovia. Doar implicarea unor experți internaționali ar fi limpezit datele cumplitei tragedii din aprilie trecut.

Basarabia se află și ea, din nefericire, pe linia de ruptură dintre Est și Vest, în prizonieratul geopolitic al Rusiei. Ce speranțe putem avea, bunăoară, ca ziua de 28 iunie 1940 să fie recunoscută de fostul imperiu drept zi a ocupației sovietice? Ce-ar trebui să facă Moldova pentru ca dialogul cu Rusia să nu mai fie un discurs al umilinței unilaterale?... Probabil, mai întâi să se împace cu sine însăși și să devină o națiune solidară, așa cum sunt polonezii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite