Lacul Sărat de la Cahul, disputat de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile locale speră ca Lacul Sărat să devină o importantă atracţie turistică
Autorităţile locale speră ca Lacul Sărat să devină o importantă atracţie turistică

Bazinul care cândva era plin cu apă curativă riscă să rămână încă mult timp secat. Proiectul de reabilitare este tărăgănat din cauza neînţelegerilor dintre primăria locală şi Agenţia de Stat pentru Geologie.

Lacul Sărat de la Cahul este cunoscut datorită apelor sale minerale cu proprietăţi curative deosebite ce există doar încă în două izvoare, unul din Caucaz şi altul din America Latină. Apele subterane cu miros de sulf ce veneau de la o adâncime de 500 de metri au fost descoperite în 1962.

Oameni din toată fosta Uniune Sovietică veneau aici să se trateze gratuit de diferite boli. În 1983, alături a fost construit Sanatoriul „Nufărul Alb" ce era alimentat cu apă curativă prin sonde. Lacul a fost conservat, iar cei care doreau să se întremeze trebuiau să-şi ia bilet de tratament. Fiind şi un loc de atracţie turistică, anul acesta Guvernul a decis să reabiliteze Lacul Sărat. În acest scop au fost preconizate nouă milioane de lei din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională.

SE CEARTĂ DE LA SURSA DE APĂ

Conform proiectului, lucrările urmau să fie încheiate până la sfârşitul acestui an. Autorităţile locale se plâng însă că au apărut anumite probleme care îi fac să se abată de la grafic. Conducerea oraşului vrea să foreze propria sondă arteziană pentru a umple lacul, iar Agenţia de Stat pentru Geologie (AGEOM) insistă ca apa minerală să fie cumpărată de la sanatoriu, care are mai multe sonde. „Ni se argumentează că dacă forăm propria sondă ne va costa mai mult, adică circa trei milioane de lei, iar dacă facem legătura cu reţeaua sanatoriului, vom avea nevoie doar de un milion.

E adevărat, dar să nu uităm că banii pe care-i economisim acum va trebui să-i cheltuim mai apoi, plătind mereu pentru apă", susţine Petru Burlacu, primar de Cahul. Neoficial, se spune că apa va fi vândută cu 300 de lei metrul cub. Lucrările nu pot continua fără avizul AGEOM. Reprezentanţii acestuia afirmă că încă se mai consultă cu autorităţile locale. „Soluţia optimă este totuşi să ia apă din sonda sanatoriului", recomandă Olga Chiriac, specialist principal în cadrul AGEOM. De aceeaşi părere sunt şi specialiştii de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Potrivit lor, există riscul ca apele subterane să fie poluate. „Am adresat o scrisoare către AGEOM să facă analize pentru a vedea dacă se confirmă sau nu. Vom lua o decizie în funcţie de rezultatele obţinute", a menţionat Valerian Bânzaru, şeful Direcţiei Generale Dezvoltare Regională din cadrul ministerului.

AUTOVINDECAREA ESTE PERICULOASĂ

„Medicul-şef a fost destul de convingător când am discutat cu el. Tratamentul cu apă curativă trebuie făcut neapărat sub supravegherea specialiştilor. El mi-a spus că în perioada sovietică o persoană a fost găsită moartă pe malul lacului. S-a întâmplat, probabil, din cauza concentraţiei prea mari de săruri. Nu este totuşi o informaţie oficială", a ţinut să concretizeze Valerian Bânzaru.

Primarul de Cahul Petru Burlacu a dat asigurări că sănătatea celor care se vor odihni pe malul lacului nu va fi pusă în pericol, fiindcă aici va funcţiona un punct medical. Autorităţile locale şi reprezentanţii instituţiilor de stat implicate în realizarea acestui proiect urmează să mai discute pentru a ajunge la un numitor comun. Până se înţeleg, lucrările însă nu prea avansează.

Dezvoltarea turismului la sud

Proiectul de reabilitare a Lacului Sărat a fost acceptat spre finanţare în 2011 şi este implementat de Agenţia de Dezvoltare Sud. Autorităţile speră că după ce va fi amenajată zona de agrement şi tratament turiştii vor da năvală. Este cel mai costisitor proiect al Guvernului din ultimii ani ce prevede dezvoltarea infrastructurii de turism. Apele de la Lacul Sărat au proprietăţi curative deosebite şi pot trata un număr mare de afecţiuni ale aparatului locomotor, sistemului nervos central, sistemului sangvin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite