„La solicitarea dlui Vlad Plahotniuc...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou pericol pentru Republica Moldova! După ce săptămâna trecută postul de stat de ştiri de la Moscova, Russia Today, afirma că presa românească, implicit ziarul „Adevărul", atentează la suveranitatea Republicii Moldova, inoculând publicului cititor ideea unirii ţării noastre cu România, iată că şi postul de radio „Europa Liberă" trage alarma asupra unei noi primejdii care planează asupra statului moldovenesc.

Ameninţarea e majoră: mii de cetăţeni moldoveni cumpără cărţi în limba română, puse în vânzare, împreună cu ziarul, de către „Adevărul Holding" din România.

Supărările ruşilor sunt justificate: editarea cotidianului „Adevărul" dincoace de Prut atentează la monopolul informaţional rusesc, instituit aici de fosta metropolă în perioada Uniunii Sovietice.

Îngrijorarea postului de radio de la Chişinău, finanţat de Guvernul Statelor Unite, este însă mai greu de înţeles. Vom încerca să descoperim mai jos dedesubturile apariţiei acestei ştiri.

„Dumping pe piaţa de carte chişinăueană", anunţă postul de radio, precizând „colecţiile de carte distribuite de„ Adevărul Holding" dezavantajează editurile de la Chişinău".

Autoarea reportajului, Lucia Diaconu, deplânge tirajele mici, precum şi vânzările proaste de carte în limba română ale editurilor de la Chişinău, ca mai apoi să atenţioneze publicul asupra faptului că „pe piaţa cărţii de la Chişinău a apărut un nou jucător. Adevărul Holding din România a pus în vânzare şi două colecţii de cărţi, distribuite împreună cu ziarul Adevărul de Moldova, la preţ redus.

Chiar dacă reprezintă un truc al redacţiilor pentru a-şi mări vânzările, consumatorii de carte profită de ocazie. Situaţia nu este însă tot atât de favorabilă pentru editurile de la Chişinău care se pomenesc dezavantajate".

Urmează apoi opinia lui Iurie Bârsa, directorul Editurii ARC, care declară următoarele: „Vrem sau nu vrem am putea califica aceste campanii ca trucuri de dumping, când vii cu preţuri foarte mici pe piaţă, nu există o concurenţă liberă. Politica antimonopol a statului trebuie să-şi spună cuvântul. Cu toate că ele sunt argumentate preţurile astea, că ele sunt făcute la un tiraj mare. Dar aici vorbim despre legea imperfectă, care permite să faci o activitate la prima vedere legală dar care ar aduce prejudicii unei ramuri întregi a economiei, editorial-poligrafică". Cititorul, cred, va savura fineţea logicii stimabilului domn.

După asemenea acuzaţii grave, oricât ar părea de ciudat, reportera „Europa Liberă" uită să solicite şi opinia celor vizaţi, adică a reprezentanţilor „Adevărul Holding".

E cazul să mai vorbim de respectarea codului deontologic? E regretabil faptul că postul de radio, care şi-a câştigat reputaţia încă în perioada Războiului Rece prin acurateţea cu care tratează informaţia, clachează ruşinos la un subiect de interes public major.

Şi mai grav mi se pare faptul că un intelectual din Basarabia cere, fără a se sinchisi de această postură ingrată, interzicerea cărţilor româneşti în Republica Moldova. Argumentele dânsului sunt simple: dacă nu-i merg afacerile, să nu mai existe carte de limbă română în Basarabia.

După mine potopul! Oare primează profitul Editurii ARC asupra accesului la carte românească a cetăţenilor moldoveni? O precizare: directorul editurii ARC nu s-a arătat deranjat deloc de cărţile unei alte edituri din România, vândute împreună cu ziarul Timpul. Îl deranjează anume cărţile „Adevărul Holding". Şi oare de ce anume acum?

S-ar putea întâmpla ca Agenţia Naţională de Protecţie a Concurenţei (ANPC), la care face apel dl Bârsa, să fie foarte receptivă la această solicitare. Să vă explic de ce. Pe data de 1 februarie, Agenţia Naţională de Protecţie a Concurenţei a organizat un briefing în care a făcut publică decizia de a obliga SA „Apă-Canal Chişinău" să instaleze gratuit contoare şi să nu mai includă în facturile consumatorilor pierderile tehnice, iar ÎS „Gările şi Staţiile Auto" să nu mai aplice taxe neîntemeiate călătorilor.

Toate bune şi frumoase până aici. În debutul briefingului Viorica Cărare, Preşedintele Consiliului Administrativ al ANPC, nu a ezitat să facă precizarea că instituţia pe care o conduce a luat această decizie, citez, „în urma unei solicitări primite din partea Prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc ". Foarte frumos!

Mă întreb dacă după dezvăluirile făcute în exclusivitate de „Adevărul" despre faptul că Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, are o altă identitate în România, unde şi-a schimbat numele în Vlad Ulinici, scandal care i-a şifonat serios imaginea publică nu tocmai imaculată, sus-pomenita agenţie de stat nu va da curs unei noi solicitări din partea înaltului demnitar?

Din punct de vedere mediatic, terenul e deja pregătit.

P.S. O constatare. Autoarea reportajului, Lucia Diaconu, este soţia unui alt colaborator al postului de radio „Europa Liberă", scriitorul Iulian Ciocan, căruia i-au apărut câteva volume de critică literară la editura ARC.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite