Învățământul din Moldova prin ochii elevilor de nota zece la BAC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Babenco și-a luat toate examenele pe zece
Irina Babenco și-a luat toate examenele pe zece

Trei liceeni ne spun ce ar schimba ei în sistemul de predare de la noi și cum e să fii campion la Bacalaureat.

Corina Perjan, Oleg Ataman și Irina Babenco sunt trei tineri din Republica Moldova care au reușit performanța de a obține zece pe linie la sesiunea de Bacalaureat din acest an. Secretul: nu au îngrășat porcul în ajun.

„Pregătirile mi-au luat cam mult, vreo 12 ani", glumeşte Oleg Ataman, absolvent al Liceului „Onisifor Ghibu" din Capitală. „Am înțeles că examenele sunt o treaptă importantă din viața mea și trebuie să mă pun cu burta pe carte. În general, BAC-ul nu mi s-a părut complicat.

Sperietura pe care o primești înainte te face să te aștepți la mai greu", mărturisește băiatul. „După părerea mea, testele au fost pentru un nivel mediu de cunoștințe al unui licean de-a 12-a. Nimic ieșit din comun, dacă nu lași pe ultimul moment învățatul. Mi-au fost de mare folos toate broșurile și caietele speciale pentru pregătirea de Bacalaureat", îl completează Irina Babenco, absolventă a Liceului „Mihai Eminescu " din Bălți.

1

I-AU STRESAT OFIȚERII ANTICORUPȚIE
Cu toate că au reușit să ia punctajul maxim, tinerii recunosc că au cam tremurat la examene. „Noile «metode» anti-copiat de anul acesta, cum ar fi prezența ofițerilor anticorupție în sălile de examinare, m-au făcut să mă simt ca un prizonier. A fost prea de tot", este părerea lui Oleg. „Atmosfera din timpul Bacalaureatului este esențială. M-a afectat și pe mine prezența musafirilor, oricât de sigură de cunoștințele mele n-aș fi fost", mărturisește şi Corina Perjan, absolventă a Liceului „Mihail Kogălniceanu" din Chișinău.

AR ELIMINA MATERIILE INUTILE
Dacă ar fi să schimbe ceva în învățământul din Moldova, liceenii punctează, în primul rând, eliminarea materiilor inutile din programa școlară. De asemenea, ar intruduce un sistem de predare mai interactiv.

„Ar trebui să oferim elevului posibilitatea de a alege ce materii vrea să studieze. Ar fi normal ca eu, dacă vreau să dau la Medicină, să mă axez în ultimii ani de liceu pe materiile care o să-mi fie de folos la facultate. Există destule cursuri inutile, care doar îți fură din timp și din concentrare", este de părere Irina Babenco.

„La capitolul metode de predare avem mult de muncă. Astăzi elevii trebuie să fie cumva atrași spre studiu. Am putea adopta mentalitatea Occidentului la învățare, care este mult mai liberală și mai democrată. Aș reduce, la fel, numărul testărilor, care te distrage de la învăţat", precizează Corina Perjan.

1

ÎȘI DORESC SĂ STUDIEZE ÎN AFARĂ
Cei trei liceeni de nota zece se pregătesc deja pentru admitere. Irina Babenco spune că își dorește să facă Medicină la Chişinău, dar că va depune dosarul și la o facultate de economie în România. Corinei Perjan îi plac limbile străine, așa că s-a gândit că i-ar plăcea să studieze comunicare și PR. Fata a fost deja acceptată la o universitate în Anglia, unde urmează să plece din toamnă. Și Oleg Ataman își vede viitorul în afară, așa că a început deja să examineze toate ofertele de burse existente. Până atunci, cei trei eminenți profită de binemeritata vacanță și își încarcă bateriile pentru a fi cei mai buni și la facultate.

5.500 DE LUCRĂRI DE ZECE
Potrivit datelor Ministerului Educației, 5.490 de lucrări au fost notate cu 10, iar aproape 14.000 de elevi au luat nota 9 la BAC. Cea mai frecventă notă a fost în acest an 7, în total peste 36.000 de mii. Totodată, peste 4.000 de lucrări au fost apreciate cu note negative.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite