PROIECT Infractorii noştri cu cipuri ca-n filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele condamnate cu suspendare ar putea purta brățări speciale, care îi vor ajuta pe oamenii legii să afle dacă aceștia respectă sau nu condiţiile de probaţiune.

Cu ajutorul tehnologiilor GPS, cipurile vor indica angajaţilor oficiilor de probaţiune unde se află persoana supusă monitorizării, dacă a ieșit din casă sau a părăsit țara. Deocamdată, este vorba doar de o inițiativă pe care Ministerul Justiţiei are de gând să o pună în practică din 2014 până în 2018, în cadrul unui proiect-pilot. Dacă rezultatele vor demonstra că numărul încălcărilor comise de persoanele condamnate cu suspendare sau eliberate condiţionat se reduce, monitorizarea electronică va fi propusă ca politică de stat.

Potrivit șefilor de la Oficiul Central de Probațiune, numărul persoanelor care sunt scutite de instanțe să-și ispășească pedeapsa după gratii este în creștere, ajungând anul trecut la 4.000. Deși recunosc că cifra încălcărilor comise de aceștia nu este mare, aproximativ 160, funcționarii își propun s-o reducă până în 2018 cu 30%. „Deseori, la aplicarea acestei pedepse, instanța obligă persoana judecată să nu părăsească locul de trai sau îi interzice, de exemplu, să frecventeze barurile. Va dați seama că este imposibil ca un consilier să păzească un om 24 din 24 de ore. În schimb, monitorizarea electronică ne va permite să-l urmărim pas cu pas. Dacă-şi va scoate brățara, va merge la închisoare", explică Vladimir Popa, șeful Oficiului Central de Probațiune.

O MIE DE DOLARI BRĂȚARA

Potrivit propunerii, în primul an urmează să fie monitorizate electronic circa 100 de persoane, iar până în 2018 numărul acestora va creşte treptat până la 500. Prețul mediu al unei brățări și al emițătorului este de circa o mie de dolari americani. În plus, e nevoie de bani şi pentru patru centre de monitorizare şi un server. Costul total al proiectului este de 139 de milioane de lei.

„Este o idee bună, dar, deocamdată, greu de realizat din punct de vedere financiar. Aceste brățări sunt foarte scumpe, iată de ce ar fi bine să găsim donatori externi care să ne ajute", este de părere Igor Dolea, expert la Institutul de Reforme Penale, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Pentru soţii violenţi

Francezii care sunt violenţi cu partenerele lor de viaţă sunt obligaţi să poarte brăţări electronice, care le anunţă pe femei dacă aceştia încearcă să se apropie de ele. Brăţara are dimensiunea unui ceas. Sistemul a fost aplicat şi în Spania, unde a reuşit reducerea cu 14% a numărului deceselor cauzate de violenţa conjugală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite