INTERVIU Evgheni Șevciuk, liderul regiunii separatiste: „Așteptăm un președinte legitim la Chișinău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evgheni Șevciuk a fost învestit în funcție la sfârșitul anului 2011. Foto de Eduard Bâzgu
Evgheni Șevciuk a fost învestit în funcție la sfârșitul anului 2011. Foto de Eduard Bâzgu

Fără un lider politic autoritar în Republica Moldova, dialogul dintre oficialii de la Chișinău și reprezentanții de la Tiraspol nu poate evolua. O spune chiar noul conducător al republicii separatiste din stânga Nistrului. Evgheni Șevciuk mai afirmă că nu vede deocamdată locul României la masa de negocieri, deși declară că vrea să implice toate părțile interesate.

Adevărul: Zilele acestea la Dublin are loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2. Care credeți că este soarta acestor tratative?                                 

Evgheni Șevciuk: Este prea devreme să vorbim despre anumite rezultate. Aș vrea să cred, totuși, că vom reuși să ajungem, la masa de negocieri, la anumite înțelegeri datorită cărora vom descâlci ghemul de probleme adunate în timp. Este vorba atât despre preocupările cetățenilor noștri, cât și ale agenților economici.
Anul 2012 va fi dedicat soluționării unor probleme concrete, acumulate în relațiile dintre Republica Moldova și Transnistria. Avem multe chestiuni nerezolvate ce țin de funcționarea sistemelor financiare ale statelor noastre, de schimbul cultural și alte domenii. Am vrea, de asemenea, să simplificăm procedurile care dau bătăi de cap cetățenilor simpli. Dacă ne propunem să creăm condiții, să construim relații de bună vecinătate sau să rezolvăm probleme concrete ale oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, atunci sunt pentru aceste negocieri.
Sunt adeptul extinderii dialogului, cu implicarea tuturor părților interesate. Dar cel mai important este ca formatul să contribuie, în condiții de paritate, la rezolvarea problemelor, nu să pună piedici. Iată de ce alegem tactica „pașilor mici" în privința tuturor subiectelor care au rămas nerezolvate mai bine de 20 de ani.


Atunci ce credeți despre o eventuală implicare a României în aceste negocieri?
Nu cred că la etapa actuală este cazul să vorbim despre extinderea formatului de negocieri.


Cum apreciați relațiile de acum dintre oficialii din dreapta Nistrului și reprezentanții Tiraspolului?
Din păcate, trebuie să constat că la moment în Republica Moldova nu există un lider politic autoritar, care ar reprezenta în totalitate țara.Observăm astăzi la Chișinău divergența opiniilor politice. Fiecare partid vine cu propria viziune asupra relațiilor cu Transnistria. De aceea, pentru o relație constructivă, e nevoie cel puțin de un lider ales în mod legitim.


Ați fost felicitat de vreun oficial de la Chișinău după ce ați fost învestit în funcție?
Nu, nu am primit astfel de mesaje.


Autoritățile constituționale afirmă că independența regiunii transnistrene nu va fi recunoscută de nimeni. Nici măcar de Rusia. Pe ce mizați în aceste condiții?

Mă bazez pe părerea poporului Transnistriei. Voi ține cont de ea și la luarea deciziilor politice, și la dezvoltarea vectorului extern. Această opinie rămâne neschimbată și constă în obținerea independenței și recunoașterea republicii. Acest punct de vedere este reflectat în Constituția noastră și a fost clar exprimat la referendumul din septembrie 2006.


Când ați câștigat alegerile, au existat păreri că venirea dvs. în fruntea republicii autoproclamate ar duce la reîntregirea țării. Pentru ce fel de statut al regiunii ați opta?
Repet. Ideea de a forma statul transnistrean, separat de Republica Moldova, a venit exclusiv din inițiativa cetățenilor noștri, care și-au apărat dreptul de a se dezvolta liber și independent. Este dorința poporului și eu, în calitate de președinte al republicii moldovenești nistrene, sunt obligat s-o realizez. Decizia de a schimba sau nu statutul Transnistriei este doar în competența cetățenilor săi.


Cei mai mulți moldoveni își văd viitorul în Uniunea Europeană. Vă tentează această perspectivă?
Majoritatea transnistrenilor nu se consideră parte a Republicii Moldova.


Mulți agenți economici din stânga Nistrului se plâng că sunt obligați să se înregistreze la Chișinău pentru a putea efectua diverse operațiuni. Ce altceva ați putea face pentru a le facilita accesul pe piața Uniunii Europene sau a Statelor Unite?

Vreau să remarc un lucru. Schema de înregistrare a agenților economici a fost inventată și impusă Transnistriei. Scopul a fost să creeze premize economice pentru a face presiuni asupra noastră, ca să ne constrângă să adoptăm o soluţie politică favorabilă Republicii Moldova. Totodată, s-a urmărit și extinderea legislaţiei moldovenești pe teritoriul nostru. Crearea acestei scheme în 2006 a adus, cum se știe, consecințe economice negative și a afectat, în special, cetățenii de rând. Problemele sunt resimțite, bineînțeles, și de agenții economici din Transnistria. Intenționăm însă să schimbăm situația, la masa de tratative. Sperăm să găsim înțelegere întru simplificarea exportului producției transnistrene în Republica Moldova. Trebuie să evităm confruntările și să stabilim relații de bună vecinătate, cu beneficii pentru ambele părți.


În ce relații sunteți cu predecesorul dvs., Igor Smirnov?
De la egal la egal.

Datorii, trenuri și telefonie fixă

Ce împiedică reluarea traficului feroviar de mărfuri prin regiunea transnistreană?                                                                                                                                                                                                                                                  Cea mai mare piedică este politizarea acestui subiect. Nu intenționăm, însă, să-l excludem de pe ordinea de zi. Rezolvarea problemei transportului de mărfuri va influența direct intensificarea schimburilor comerciale, atât de necesară pentru stabilizarea situației economice în Transnistria.

Când va fi relaută legătura telefonică fixă, sistată încă în 2004?                                                                                                                                                        Această problemă afectează un număr impunător de cetățeni transnistreni care au rude și prieteni în Republica Moldova. Nu ar trebui să existe piedici în comunicarea dintre locuitorii celor două maluri ale Nistrului. Iată de ce vom întreprinde toate măsurile necesare pentru ca legătura telefonică să fie realuată. Sper însă că Republica Moldova nu va înainta condiții prealabile. Un grup de lucru și-a început deja activitatea în ceea ce privește reluarea legăturii telefonice între cele două părți. Ne-am înțeles asupra acestui lucru încă la întâlnirea din ianuarie de la Odesa cu premierul Vlad Filat. Timpul ne va arăta ce va aduce activitatea experților.

O altă mare problemă pe care ați moștenit-o este datoria de 3 miliarde de dolari pentru gaze, care pe hârtie aparține Republicii Moldova, dar, de fapt, este a regiunii transnistrene. Vă asumați această datorie și cum o veți achita?                                                                                                                             Este, într-adevăr, o problemă acută. Am elaborat însă un concept pentru rezolvarea ei. Soluția se bazează pe extinderea capacităților economice a republicii moldovenești nistrene, care ne va oferi posibilitatea să achităm treptat Federației Ruse datoriile pentru resursele consumate. Cred că achitarea plăților pentru gazul rusesc folosit de noi ține de competența guvernului nostru. Această problemă este una prioritară pentru cabinetul de miniștri, creat în premieră anul acesta în Transnistria.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite