Hanul lui Manuc înlănțuit cu pânze negre. Astfel au marcat câteva zeci de tineri 199 de ani de la semnarea Păcii de la București, în urma căreia Imperiul Rus a anexat Basrabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legaţi la ochi cu banderole negre, membri ai platformei civice "Acţiunea 2012", au comemorat,astăzi, data de 16 mai pe care au numit-o "Zi de doliu naţional", ziua în care s-a semnat la Hanul lui Manuc Tratatul de pace ruso-turc.

Acţiunea, de tip flash-mob, s-a desfăşurat în Centrul istoric al Bucureştiului. Manifestanţii au amintit că la 16 mai 1812 a fost semnat Tratatul de pace ruso-turc, în urma căruia spaţiul dintre Prut şi Nistru, denumit mai apoi Basarabia, a fost anexat la Imperiul Rus. Tinerii au înconjurat cu o fâşie lungă de pânză neagră clădirea Hanului lui Manuc, în care a fost semnat Tratatul, pentru a "sublinia că anexarea unei părţi a teritoriului românesc la Imperiul Rus este o pagină dramatică din istoria României".

Pledează pentru unirea celor două ţări

Participanţii au purtat tricouri negre pe care era inscripţionat cu litere galbene "Basarabia e România".
"În 2012 se vor împlini 200 de ani de când Basarabia a fost ruptă de Ţara Moldovei. E timpul ca o voce coerentă să pledeze pentru unirea celor două ţări", a declarat George Simion, coordonatorul Acţiunii 2012. El a spus că organizaţiile nonguvernamentale şi grupurile de iniţiativă care fac parte din "Acţiunea 2012" susţin unirea Republicii Moldova cu România şi îşi propun să sensibilizeze opinia publică în acest sens.

Din Acţiunea 2012 fac parte 20 de organizaţii, printre care Asociaţia Studenţilor Basarabeni Craiova, Clubul Maramureşenilor din Dreapta Tisei, Consiliul Mondial Român, Dorobanţii, Fundaţia "Grigore Vieru", Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Liga Studenţilor Basarabeni din Bucureşti etc.

"Restabilirea adevărului"

Un grup de istorici, profesori universitari şi academicieni, au difuzat astăzi, la Chişinău, o declaraţie comună prin care cer "restabilirea adevărului istoric". Ei au anunţat că vor publica mai multe studii prin intermediul grupului de iniţiativă "Anul 1812".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite