Gata cu trișatul la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenții din acest an vor lua notele pe care le merită și vor fi descalificați pentru orice tentativă de fraudă, susține ministrul Educației. Profesorii se pregătesc deja de examenele din vară şi spun că elevii care fac carte nu au motive de îngrijorare.

Număr record de note negative, calificative de 9 şi 10 pe cale de dispariţie, rigurozitate maximă şi reevaluări minuţioase. Acestea au fost rezultatele examenelor de Bacalaureat de anul trecut, iar tendinţa se va păstra şi în această vară, asigură şefii de la Educaţie. În premieră, înainte de sesiune fiecare candidat va semna o declaraţie prin care îşi va asuma răspunderea de a fi eliminat de la examen în cazul în care va copia, va avea la el telefonul mobil, notiţe, dicţionare sau alte materiale interzise. De asemenea, părinţii vor avea dreptul să examineze împreună cu absolvenţii lucrările contestate.

„În cazul testelor suspecte, candidatului i s-ar putea cere să povestească despre cele scrise", a precizat ministrul Mihail Şleahtiţchi.Profesorii susţin iniţiativa şi vin cu propuneri. „Notele sunt subiective pentru că depind de factori precum confortul psihologic al elevului sau atitudinea observatorilor din instituţia-gazdă. Pentru echidistanţă, aş introduce un examen oral la proba de limbă română", spune Victor Ambroci, directorul Liceului „Spiru Haret" din Chişinău.

„Nu cred că vor fi afectaţi copiii, pentru că o mulţime dintre ei mizează în continuare pe copiat. Ar fi bine ca testele să fie accesibile pentru toate categoriile de elevi. Nu fiecare este pregătit pentru a obţine rezultate bune la Bacalaureat", susţine Vera Bucătaru, profesoară de istorie la Liceul „Mihai Viteazul" din Capitală.

„DOAR HOŢII AU FRICĂ DE POLIŢIŞTI"

De cealaltă parte, elevii claselor a 12-a spun că sunt pregătiţi pentru orice fel de schimbări. „În fiecare an profesorii ne sperie că nu vom putea să copiem ca să ne motiveze să punem mâna pe carte. Tremură de frică doar cei care nu învaţă", povesteşte Maria Chiper, care-şi face studiile la Colegiul de Comerţ. „Am auzit că vor fi reguli mai stricte, dar nu mă stresez. Se ştie că de poliţişti doar hoţii au teamă", mărturiseşte Pavel Sanduleac, elev în oraşul Cupcini, raionul Edineţ.

Schimbarea la față în Educație

Marea reformă în învăţământ, după cum promite Mihail Șleahtiţchi, se va produce odată cu aprobarea noului Cod al Educaţiei, care va pune accentul pe studii productive, calitative și competitive. Potrivit documentului care urmează să fie votat în Parlament, în învăţământul universitar va fi instituit un sistem de rating de care va depinde finanţarea bugetară a instituţiilor. O altă inovaţie este sistemul de instruire duală, preluat după modelul german. Acesta va fi aplicat în şcolile profesionale şi va permite elevilor să-și facă studiile în întreprinderile unde urmează să fie angajaţi după absolvire.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite