Falerele de la Tvardiţa vor fi căutate de Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii vor sesiza organele de drept pentru a investiga cazul celor două falere din argint poleite cu aur, dispărute din satul Tvardiţa, Taraclia.

Piesele de mare valoare care datează din secolele III-II înainte de Hristos au fost găsite în 1965 de un tractorist, în timpul unor lucrări agricole, şi mult timp au înfrumuseţat o fântână din sat. Accesoriile lucrate cu multă fineţe s-au păstrat ba acasă la fostul director al muzeului din sat, ba în safeul băncii din localitate, iar din 2010 urma lor a fost pierdută.

Vestigii pierdute pentru a fi vândute? Primarul satului Tvardiţa, bănuit că ar vrea să scoată pe piaţa neagră două falere antice

Arheologii presupun că obiectele vechi ar fi fost scoase la vânzare pe piaţa neagră. „Am mers la Tvardiţa ca să aflăm din prima sursă ce s-a întâmplat cu aceste vestigii. Am discutat cu primarul şi cu ex-directorul muzeului, dar nu l-am putut găsi pe fostul preşedinte al cooperativei agricole care le-a scos din safeu. Falerele au ajuns apoi la bancă, dar fără un proces-verbal. Cert este că ulterior bijuteriile au dispărut. Săptămâna aceasta vom depune o sesizare la Ministerul de Interne", spune Vlad Vornic, directorul Agenţiei Naţionale Arheologice.

Specialiştii susţin că falerele de la Tvardiţa sunt piese rarisime. Acestea reprezintă nişte ornamente în formă de medalie purtate la gât de soldaţii romani şi greci ori prinse la harnaşamentul cailor. În spaţiul ex-sovietic există doar zece obiecte asemănătoare. Iniţial, în muzeul din Tvardiţa a mai existat o faleră, o lingură de argint şi un bold, care, la fel, au fost pierdute.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite