Fabrică de ţigări „moldoveneşti“ în beci românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În subsolul unei case părăsite din judeţul Constanţa erau produse ilegal ţigări „Plugarul".

Au abandonat o investiţie de milioane de lei în mâna poliţiştilor: contrabandiştii de ţigări din judeţul Constanţa fabricau pe bandă rulantă ţigarete, în subsolul unei case părăsite din comuna Poiana. Este cea de-a treia descoperire de aceast gen din judeţ: în martie 2010, oamenii legii au mai făcut două descoperiri identice, în comunele Mihail Kogălniceanu şi Crucea, cele trei cazuri prezentând similitudini evidente.

CAMUFLAJ PENTRU ILEGALITĂŢI

Din afară, imobilul părea abandonat, însă odată ajunşi în interior anchetatorii au dat peste o locuinţă bine pusă la punct. O canapea ascundea intrarea în subsol, acoperită de o placă de beton acţionată hidraulic. În beci, poliţiştii au găsit utilaje pentru fabricarea şi împachetarea ţigaretelor, un sac cu tutun de aproximativ 30 de kilograme rămas probabil de la ultima producţie, dar şi 217 role de foiţă pentru ţigarete moldoveneşti „Plugarul". Fiecare rolă este suficientă pentru a ambala 1.500 de ţigarete, ceea ce, spun poliţiştii români, le oferă o imagine de ansamblu asupra volumului producţiei fabricii.

„Probabil, muncitorii nu ieşeau de acolo cu zilele. Aveau paturi şi o bucătărie amenajată, iar subsolul dispunea de un sistem de aerisire", a declarat adjunctul inspectorului şef al Poliţiei Judeţene Constanţa, comisar-şef Adrian Rapotan.

Anchetatorii spun că, cel mai probabil fabrica nu a mai funcţionat din octombrie pentru că martorii spun că nu au mai văzut mişcare în zona imobilului, iar utilajele, o presă şi o maşină de ambalat, sunt acoperite de praf.
Anchetatorii îi caută acum pe cei care au înfiinţat fabrica însă, până la acest moment, nimeni nu revendică imobilul. Poliţiştii nu exclud ca cei care au înfiinţat fabrica de la Poiana să aibă legături cu suspecţii care au înfiinţat fabricile din comunele Mihail Kogălniceanu şi Crucea, descoperite în martie 2010.

CÂT TE COSTĂ SĂ ÎŢI FACI FABRICĂ

Investiţia pentru o astfel de fabrică este consistentă: expertizele făcute în timpul anchetei au stabilit că utilajele din cele două fabrici, o hală şi respectiv o fermă părăsite, fuseseră importate din Republica Moldova şi valorează 30.000 de euro fiecare. Tutunul, aproape 34 de tone, era importat din Bulgaria, Brazilia şi Italia şi valora aproximativ 400.000 de euro, iar hârtia de ambalat şi timbrele sunt furnizate tot din Republica Moldova.
Profitul este însă considerabil: doar pe baza evaluărilor estimative făcute de experţi, Direcţia Regională Vamală Constanţa a calculat un prejudiciu la bugetul de stat în valoare de aproape 12 milioane de lei româneşti (2,76 milioane de euro) pentru ţigările fabricate şi vândute, fără să se plătească accize şi alte taxe la stat. Anchetatorii spun că există o legătură clară între cazul de vineri şi cele din martie 2010.

DRUMUL ŢIGĂRILOR

Ţigările fabricate în fermele părăsite ajungeau pe piaţa din Constanţa. Poliţiştii au descoperit la vânzare, în barurile săteşti, sute de pachete de ţigări „Plugarul", dar şi la „Dovi", aparţinând lui Viorel Done. Administratorul firmei este arestat încă din iulie 2011 pentru contrabandă, după ce poliţiştii au efectuat la depozitele firmei sale nu mai puţin de 18 percheziţii, descoperind de fiecare dată ţigări şi alcool de contrabandă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite