Executorul judecătoresc implicat în cazul Regiei Transport Electric Chișinău și cel al Băncii de Economii a rămas fără licenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executorului judecătoresc Anatolie Chihai, implicat în cazul Regiei Transport Electric Chișinău și cel al Băncii de Economii, a rămas fără licenţă. Decizia a fost luată la cererea Colegiului disciplinar al executorilor judecătorești, care a constat abateri grave comise de acesta.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, Anatolie Chihai este unul dintre responsabilii de neregulile legate de transferul pachetelor de acțiuni de la Banca de Economii, din vara anului trecut. Din acest motiv ministrul Justiției Oleg Efrim i-a mai retras licența în ianuarie 2012. La doar câteva zile, acesta a fost restabilit în funcţie printr-o decizie a instanţei.

La fel, Chihai a atacat în instanță alte trei ordine prin care activitatea sa a fost suspendată, unele dintre aceste contestații aflându-se și în prezent pe rol.

De această dată, Colegiul disciplinar a fost sesizat de directorul general al Regiei Transport Electric Chișinău, Gheorghe Morgoci. Anatolie Chihai ar fi prejudiciat Regia Transport Electric cu peste 360.000 de lei. Morgoci îl acuză pe Chihai că a refuzat să-și retragă în timp util un titlu executoriu prin care în ianuarie 2011 a fost aplicat sechestru pe bunurile și conturile întreprinderii, în pofida unei decizii definitive și irevocabile a Curții de Apel Chișinău din 21 iunie 2012, care a recunoscut drept ilegală această încheiere a executorului judecătoresc.

Printr-o schemă similară, Chihai ar fi reușit în octombrie 2010 să sustragă alte aproape două milioane de lei, pe care Regia a trebuit le recupereze din străinătate.

În ianuarie 2012, Procuratura Generală anunțase că investighează un alt caz, în care, printr-o încheiere emisă de același Anatolie Chihai, Regiei Transport Electric îi erau revendicate 24 de milioane de lei.

Potrivit aceluaişi comunicat de presă, numele acestuia apare și în scandalul legat de dosarul penal deschis pe numele directorului întreprinderii ucrainene „Energoatom", Iuri Nedașovski, care a provocat anumite tensiuni în relațiile moldo-ucrainene în ajunul vizitei din februarie 2012 a premierului Vlad Filat la Kiev, precum și în cazul întreprinderii RED Nord, care în 2011 a fost deposedată de aproape 60 de milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite