Evgheni Şevciuk, noua faţă a separatismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evgheni Şevciuk, liderul rmn
Evgheni Şevciuk, liderul rmn

Venirea lui Evgheni Șevciuk la „putere" în rmn îi face să creadă pe cetățenii din estul țării că vor gusta din schimbarea așteptată de ani buni. Alegerea unui nou lider în locul lui Smirnov îi lasă însă sceptici pe analiștii politici care consideră că oficialii de la Chișinău nu vor ști să profite de situație.

La doi pași de cele mai importante instituții din Tiraspol, într-o piață ce se întinde pe o alee, se adună bătrâni și tineri care îşi dau bunurile vechi pentru câteva ruble. Vânzători și trecători discută derutați, dar cu un grăunte de speranță în gând, ultimele evenimente politice.

Cei care l-au votat pe Evgheni Șevciuk în turul doi al „prezidenţialelor" din rmn așteaptă acum ca noul lider să se pună pe treabă, să schimbe legi și să facă dreptate. „Era timpul să le dăm tinerilor o șansă. Unii au ajuns să caute prin tomberoane, iar alții mănâncă pâine albă cu caviar la micul dejun. Ne-au furat cum au putut", spune revoltat pensionarul Iurie Romanov (70 de ani). „Din două rele trebuia să alegem unul. Ori Șevciuk, ori Kaminski, oricum vor continua politica lui Smirnov. Doar că Șevciuk e mai tânăr", susține Elena Scarnicova (45 de ani).

CITEŞTE ŞI Noul „președinte" al Transnistriei va fi învestit pe 30 decembrie

Află ce cred analiștii despre rezultatele „scrutinului" din regiunea transnistreană

Evgheni Șevciuk i-ar fi cerut lui Vladimir Voronin să-i pună o pilă la Moscova

Chiar dacă Şevciuk nu s-a bucurat în campanie de sprijinul deschis al Rusiei, așa cum s-a întâmplat în cazul șefului sovietului suprem al rmn Anatoli Kaminski, etichetat şi „omul Moscovei", cetățenii sunt siguri că liderul proaspăt ales va găsi drumul spre Kremlin.
„El va ști să găsească limbaj comun cu toți, inclusiv cu Moscova. Iar Moldova?.. La ce ne trebuie dacă sunteți sărăntoci ca şi noi și căutați sprijin pe la alte țări?", intervine Vladimir Kopnin (50 de ani). „Nici la voi (la Chișinău - n.r.) nu e perfect. Ai voștri se bat pentru putere ca păianjenii în borcan", îl susține pictorul Akbal Tigra (60 de ani).

Nostalgicii tânjesc însă după „mâna de fier" care i-a condus 20 de ani. „Ne-am obișnuit cu Smirnov. El ne-a ridicat țara. Ce va fi mai departe, nu știm...", oftează ruseşte mătușa Nadejda (75 de ani).

TÂNĂR, DAR CU SCOPURI VECHI

Cu aproape 30 de ani mai tânăr decât Igor Smirnov, noul lider separatist ales pentru cinci ani vine la „putere" cu un spirit mai democratic, dar cu scopuri moștenite de la predecesorul său: să transforme autoproclamata republică într-un stat independent cu o economie prosperă. Evgheni Șevciuk promite că va dezvolta „ţara" alături de „statul vecin", Republica Moldova.

„Vom lua toate măsurile pentru a facilita trecerea frontierei. Procedura va fi transparentă, iar oamenii vor circula mai liber. Economia va funcționa într-un alt cadru, convenabil atât celor din stânga Nistrului, cât celor din Moldova", a declarat noul lider. Promite că va învăța şi „moldoveneasca" după ce va prelua oficial puterea şi că-l va demite pe „ministrul securității" Vladimir Antiufeev, care, cu doar o zi înainte de alegeri, îl acuza de colaborare cu serviciile speciale din Moldova, dar și cu cele românești.

Oficialii de pe malul drept al Nistrului, deși consideră „scrutinul" ilegal, cred că rmn este marcată de schimbări. „S-a votat pentru o altă generație de politicieni care trebuie să aducă schimbarea, standarde de democrație. Pe acest fundal, probabil, vom avea un alt tip de dialog cu reprezentanții de la Tiraspol pentru a avea rezultate în urma negocierilor pentru elaborarea statutului regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova", a declarat pentru „Adevărul" viceprim-ministrul pentru Reintegrare Eugen Carpov.

„Nu vom juca hora unirii mâine"

Spre deosebire de oficialii responsabili de reintegrare, analiștii politici nu sunt atât de optimiști. „Rezultatele din stânga Nistrului ne vorbesc încă o dată că nu Rusia este atotputernică și nu Igor Smirnov a fost veșnic, ci noi cei de pe malul drept suntem lași, fricoși și slabi de duh. Este evident că situația în stânga Nistrului se va schimba, dar atunci când ne uităm la mizeria politică de la noi deloc nu este evident că Moldova va fi în stare să profite. Prin urmare nu e cazul să credem că mâine vom dansa hora unirii pe podurile de peste Nistru. Ne bâlbâim de 20 de ani și așteptăm ca cineva să ne reîntregească țara. Halal va fi de noi dacă vom aștepta acest lucru de la Șevciuk", este de părere expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi.

Kalman Mizsei care a ocupat funcția de reprezentant special al UE în Republica Moldova susține că victoria lui Evgheni Șevciuk înseamnă „un excelent moment democratic în stânga Nistrului, iar Uniunea Europeană ar trebui să ia în vedere acest fapt". „Cetățenii de acolo și-au exprimat dorința într-o manieră demnă și democratică de alegere a unui nou lider, exprimându-și încrederea în prerogativele sale democratice și de modernizare", a declarat Kalman Mizsei, precizând că alegerile rămân nerecunoscute.

Evgheni Şevciuc: „Prima vizită oficială, la Moscova"

Noul lider transnistrean, Evgheni Şevciuk (43 de ani) a fost preşedinte al sovietului suprem de la Tiraspol între 2005 şi 2009. El a fost totodată unul dintre liderii partidului „Obnovleniye" („înnoire", în rusă) Deşi oficialii de la Kremlin nu l-au susţinut deschis, aşa cum au făcut-o în cazul lui Anatoli Kaminski (actualul şef al sovietului din stânga Nistrului), Evgheni Şevciuk a pus totuşi accent în campania electorală pe relaţia cu Rusia. „Viitorul Transnistriei nu are sens fără Federaţia Rusă", îşi convingea acesta susţinătorii în timpul campaniei. Imediat după anunţarea rezultatelor, Evgheni Şevciuk a declarat că va întreprinde prima sa vizită „oficială" la Moscova, dar va avea relaţii bune şi cu Chişinăul. Ceremonia de învestire în funcţie a noului lider al Transnistriei va avea loc la Tiraspol pe 30 decembrie.

Situația școlilor românești nu se va înrăutăți. Nu sunt sigur însă că vom avea mai multă libertate.
Ion Iovcev
Directorul Licelui „Lucian Blaga"

Plecarea lui Smirnov de la putere îmi dă speranța că drepturile omului vor fi respectate și peste Nistru.
Ilie Cazac
Fost deținut

Probabil, se va liberaliza circulația între cele două maluri, dar armata rusă nu va pleca curând din rmn.
Mihai Balan
Combatant

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite