Erwan Fouéré despre conflictul transnistrean: „Soluţia poate fi găsită doar păstrând spiritul de compromis“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finalul mandatului Preşedinţiei irlandeze a OSCE, reprezentantul pentru Transnistria ne-a vorbit despre rezultatele obţinute în acest an.

„Adevărul": La finele lui noiembrie va avea loc ultima întâlnire în formatul 5+2 sub egida Preşedinţiei irlandeze. Care sunt concluziile dumneavoastră după anul care a trecut?

Erwan Fouéré: Au fost întreprinse foarte multe acţiuni bune, atât în procesul de negocieri între părţi, cât şi în cadrul întâlnirilor dintre lideri. Este adevărat că în ultima perioadă am văzut o încetinire, iar mesajul pe care vrem să-l transmitem este că progresul obţinut trebuie consolidat prin injectarea unei noi energii, astfel încât ceea ce a fost realizat în prima jumătate a anului să aibă continuitate.

Care este motivul acestei încetiniri?

Există diverse motive, dar unele dintre ele sunt de ordin tehnic, cum ar fi numerele de înmatriculare. În acelaşi timp, acestea nu ar trebui să fie un obstacol în calea progresului. Este important să păstrăm spiritul de compromis şi să fie găsite soluţii chiar şi pentru cele mai dificile probleme tehnice.

Ce ar putea face Chişinăul şi Tiraspolul pentru a grăbi lucrurile?

Părţile trebuie să discute mai mult, să aibă întâlniri regulate. Acestea ar trebui să aibă loc nu doar la nivel de conducere, ci şi între reprezentanţii societăţii civile şi mass-media de pe ambele maluri ale Nistrului.

Recent, CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană. Ce urmează?

Este nevoie de o soluţie pentru şcolile cu predare în grafie latină. Este important ca toate părţile să ia în considerare, cu atenţie, concluziile hotărârii CEDO şi să facă tot posibilul pentru a o pune în aplicare spre beneficiul elevilor. Vorbim despre oameni, de aceea liderii politici trebuie să ofere, cu orice preţ, prioritate elevilor, astfel încât aceştia să poată învăţa în propria lor limbă. Ar trebui să existe libertate în această privinţă, iar ambele părţi trebuie să respecte acest principiu. Acum întrebarea este cum va fi pusă în aplicare decizia.

Care sunt reuşitele şi eşecurile Preşedinţiei irlandeze a OSCE?

Nu ne-am aşteptat că vom rezolva toate problemele într-un an. Ar fi fost nişte iluzii. Problematica transnistreană există deja de 20 de ani, dar, fără îndoială, nivelul de interacţiune atins în cursul acestui an este cel mai mare. Acest lucru demonstrează că există voinţă politică, ceea ce ar trebui să încurajeze ambele părţi să continue în acelaşi spirit, astfel încât să putem înainta în privinţa tuturor aspectelor, nu doar tehnice, dar şi politice.

Ce au avut de învăţat Tiraspolul şi Chişinăul din experienţa soluţionării conflictului irlandez?

Nu vrem să dăm lecţii, ci doar să arătăm cum a fost realizat procesul de pace în Irlanda de Nord. Poate, anumite principii aplicate ar putea fi utile în soluţionarea conflictului transnistrean. Unul este că, pentru a ajunge la o soluţionare finală, ambele părţi trebuie să-şi dorească acest lucru. Pe de altă parte, soluţia poate fi găsită doar păstrând spiritul de compromis şi cu lideri dispuşi să-şi asume riscuri. În al treilea rând, cum a demonstrat şi conflictul irlandez, cea mai mare provocare pentru negociatori nu e să se convingă reciproc, ci să convingă populaţia de importanţa soluţionării acestui conflict. Şi aici este momentul în care intervine societatea civilă, deoarece activitatea la nivel local poate schimba prejudecăţile oamenilor.

Credeţi că liderii îşi doresc asta?

Nu am nicio îndoială. Negociatorii din partea Chişinăului şi a Tiraspolului, mediatorii şi observatorii, toţi sunt uniţi în atingerea obiectivelor pe termen lung, dar există diferenţe de abordare în ceea ce priveşte tactica şi rolul Preşedinţiei este să se asigure că toţi actorii se mişcă în aceeaşi direcţie.

Unii experţi spun că acest conflict este, de fapt, între Chişinău şi Moscova. Cum am putea ajunge la o soluţie atâta timp cât în spatele Tiraspolului stă Rusia?

Oficial, toţi participanţii la proces sunt uniţi de un obiectiv comun, dar există o diferenţă de abordare în ceea ce priveşte drumul spre acest ţel. Trebuie să încercăm să-i aducem pe toţi pe acelaşi drum şi să ne mişcăm cu aceeaşi viteză, astfel încât să putem atinge obiectivele. Şi aici încă lucrăm. Mesajul nostru este că trebuie să ne mişcăm într-un ritm accelerat în beneficiul poporului de pe ambele maluri ale râului.

Credeţi că e posibil?

Găsirea unei soluţii este un interes comun. E ceea ce am făcut în Irlanda de Nord. Au existat persoane care nu erau fericite cu decizia finală, dar au lăsat deoparte nemulţumirea lor de dragul oamenilor care aşteptau o soluţie şi o schimbare.

Credeţi că Chişinăul şi Tiraspolul ar putea avea un acord similar cu cel din Irlanda?

Conflictul Irlandei de Nord a demonstrat că, indiferent de problemele care pot apărea, întotdeauna există o modalitate de a le depăşi. Aceste conflicte au fost create de oameni, susţinute de ei şi pot fi terminate tot de oameni.

Totuşi, în Irlanda chiar şi după soluţionarea conflictului, în anumite regiuni sunt ziduri între comunităţile protestante şi cele catolice...

Motivul este că societatea civilă s-a implicat mult mai târziu decât era nevoie. În strategia noastră de reglementare, încercăm să implicăm societatea civilă şi mass-media cât mai devreme, astfel încât atunci când vom avea rezultate finale să existe cât mai mult suport din partea oamenilor. Mi-ar plăcea ca, de exemplu, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului academic să convină asupra unui proiect: o evaluare a costurilor despărţirii şi ale apropierii.

Uneori, după discuţii, declaraţiile negociatorilor sunt diferite în cadrul conferinţelor de presă. Cum se explică acest lucru?

Ar trebui să fie mai puţine discuţii prin intermediul mass-media şi mai multe în cadrul dialogurilor faţă în faţă. Acest lucru poate contribui la diminuarea neînţelegerilor, interpretărilor şi a declaraţiilor emoţionale.

Ce sfaturi le-aţi da ucrainenilor, care vor prelua la 1 ianuarie Preşedinţia OSCE?

Sunt sigur că Ucraina este capabilă să se descurce cu această provocare. Geografic este foarte aproape de Moldova şi înţelege problemele de aici. Sper că va dezvolta ceea ce a reuşit să facă Preşedinţia irlandeză.

Erwan Fouéré
Funcţie: Reprezentantul special al președintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean
Vârsta: 66 de ani
Limbi cunoscute: Engleza, franceza, spaniola.
Licenţiat în drept și drept civil. Anterior a mai lucrat în cadrul Comisiei Europene. A fost șef al Secţie OSCE în cadrul Direcţiei Generale pentru Relaţii Externe de la Bruxelles.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite