EDITORIAL Ofensivă rusofilă și lașitate politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înţeleg că politica este arta negocierii şi a compromisului, dar nu poţi trafica valorile fundamentale. În Moldova se poate. Suntem din nou într-o mare dilemă: nu ştim ce istorie să învăţăm.

Mă întreb cât poate dura marasmul ăsta? Nu v-aţi săturat, stimaţi politicieni de la Chişinău, să reprezentaţi o comunitate de handicapaţi, a cărei infirmitate o întreţineţi? De ce nu aveţi curajul, pentru că nu vă lipsesc studiile şi inteligenţa, să afirmați adevărul, să opriți circul ruşinos şi degradant jucat pe seama identității naționale a Republicii Moldova?

Am crezut că dacă scăpăm de Voronin și de garnitura ezitantă a politrucilor care l-au precedat, o nouă generaţie de politicieni, şcolită la universităţi româneşti şi europene, va închide acest capitol rușinos, pentru a-i lăsa pe moldoveni să facă un pas înainte pe scara evoluţiei. Nu se întâmplă aşa. Speakerul Lupu, primul-ministru Filat, ca mai vechi actori politici, dar și proaspătul ales preşedinte Timofti au ezitări psihanalizabile în a rosti de la înălţimea autorităţii lor adevărul întreg despre istoria și limba acestui popor. Motivația acestor „replieri strategice" și echivocuri verbale a fost mereu pacea civică, buna înțelegere între cetățenii de diferite naționalități.

Însă sugrumarea adevărului nu ne-a adus armonie interetnică, ci doar stagnare și subdezvoltare. Nu poți construi un stat viabil pe o temelie mincinoasă.
Asistăm la o ofensivă fără precedent a reţelelor de influenţă ale Moscovei, create de multe decenii în Basarabia. Sunt kgb-işti în civil şi agenți în sutană, mobilizați împotriva apropierii noastre de Uniunea Europeană. Se organizează diversiuni, manifestații și strângeri de semnături, răsună amenințări și pronosticuri catastrofice: Republica Moldova își pierde specificul unic, devine o colonie a Occidentului, atentează la unitatea ortodoxă cu Rusia etc. Și această propagandă veninoasă își află destulă audiență. Mulţi concetățeni de-ai noștri nu-şi pot imagina un alt stil de viaţă decât cel calchiat după model rusesc și se arată ostili față de orice reformă care vine să le zdruncine obișnuințele de gândire.

Politicienii de la putere asistă inerți la această ofensivă anti-moldovenească orchestrată de comuniști și de Biserica ortodoxă, de parcă nu le-ar păsa sau nu ar înţelege miza confruntării. Nimeni dintre ei nu vine să declare: haideți să legiferăm cultura căreia îi aparţinem, să nu ne mai facem de râsul lumii, schimbând istoria la fiecare nouă guvernare. Avem de partea noastră opinia comunității științifice naționale și internaționale: să spunem o dată lucrurilor pe nume și să ne mișcăm spre Europa civilizată! Chiar dacă unii vor ţipa, se vor zbuciuma, se vor răsuci ca șarpele în găoace. Dacă eşti sigur de tine însuţi, dacă eşti moral și corect, vei fi respectat chiar şi de duşmanii tăi.

Aliații occidentali ar dori să vadă în noi niște parteneri serioși, predictibili, convinși de calea aleasă a integrării europene. Ei vor să ne considere oameni ce merită să fie susţinuţi, însă, din păcate, au de a face la Chișinău cu niște „pragmatici" lipsiți de viziune, cu niște mercenari ai conjuncturilor, incapabili să se ridice la înălțimea intereselor statului pe care îl conduc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite