EDITORIAL Goana după note naşte analfabeţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an BAC-ul a început tare strâmb. Cred că ministrul e în faţa unei alternative: ori recunoaşte că nu poate gestiona forfota de la Bacalaureat şi îşi dă demisia, ori decapitează toate comisiile raionale de examinare şi direcţiile din minister. După debandada de acum trebuie să zboare multe capete.

În clipa în care scriu aceste rânduri absolvenţii liceelor susţin examenul la limba străină. Unii dascăli din scumpa noastră patrie, tocmiţi din timp, fac mari eforturi de moralitate să închidă ochii la marele fenomen al copiatului din sala de clasă unde supraveghează. Alţii își fac emoţii în curtea liceului sau în alte părţi, încercând să le trimită testele rezolvate pe mail sau pe reţelele de socializare elevilor lor „sârguincioși". Nici candidaţii nu au atâtea griji ca acești oameni dedicaţi...

Luni, absolvenţii de gimnaziu au cotizat pentru a trece cu brio cel de-al doilea examen. Chiar sub nasul ministrului Educaţiei, elevii s-au înţeles cu asistenţii ca, pentru 500 de lei fiecare probă, să le fie permisă inspirarea din alte surse, în majoritatea cazurilor din gadgeturi, la care puștii se pricep cel mai bine. Treaba asta merge strună, chiar dacă telefoanele mobile sunt interzise în timpul examenelor.

Într-un alt colţ de ţară, mii de părinţi caută variante (plătite) ca odraslele lor să primească note mari. Agitaţie de nedescris cu aceste examene. În acest răstimp, șeful de la Educaţie cheamă la moralitate, într-un limbaj cu fraze înaripate. „Ţare are nevoie de minţile voastre", le vorbeşte el tinerilor prin intermediul spoturilor de la TV.

Din sălbaticul an 2000, când am terminat eu liceul, nu s-a schimbat nimic în materie de aranjat examenele. Și atunci ca și acum, directorii și profesorii târguiau notele fiilor, nepoţilor, finilor de botez, vecinilor, poate, cu o singură diferenţă: atunci sumele erau mai mici și, uneori, la ţară se plăteau și în produse agricole. Şi atunci ca şi acum, la final de liceu şi de universitate, gradul de promovabilitate era de peste 95%, procent comparabil doar cu rezultatele alegerilor din perioada sovietică.

Ani la rândul acești tineri cu note artificiale au intrat la facultăţi, fără admitere, fără nimic. În loc să fie triaţi din prima sesiune, cum se întâmplă în majoritatea ţărilor dezvoltate, ei sunt purtaţi prin facultate, că doar „au plătit contractul". Și dacă, de exemplu, eu, lector la facultate, nu-i admit în examen și nici nu vreau să aud de rezolvat probleme în alt mod, în câteva zile zeci de intermediari îmi fac capul calendar. (După această păţanie experienţa mea în educaţie s-a terminat repede.)

Și uite așa aceste „flori și speranţe ale ţării" își dau licenţa. Mai fac un efort financiar la ultimele examene, dar nu-i bai, oricum mama trimite bani din Italia, Grecia sau Rusia. Mulţi dintre acești tineri problematici mai au orgolii și ajung la master, tot la taxă bineînţeles, de unde, vorba proverbului, s-au dus boii și-au venit vaci. Am întâlnit anul trecut câteva exemplare de acest fel, care nu știau să scrie în limba română nici la nivelul clasei a IV-a. De abilităţi teoretice sau practice specifice meseriei, nici nu vorbesc.

În acest an BAC-ul a început tare strâmb, doar un flagrant s-a lăsat cu 15 profesori arestaţi. Cred că ministrul e în faţa unei alternative: ori recunoaşte că nu poate gestiona forfota de la BAC şi îşi dă demisia, ori decapitează toate comisiile raionale de examinare şi direcţiile din minister. După debandada de acum trebuie să zboare multe capete.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite