EDITORIAL Dosarele KGB la vedere!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua în care au fost votați directorii de la SIS, Centrul Anticorupție și CNI, Mihai Ghimpu și-a văzut aprobat și proiectul de creare a unei Comisii speciale pentru studierea arhivelor KGB.

O idee devenită marota liderului PL, una care îl singularizează în actuala guvernare și-i susține faima de anticomunist consecvent.

Că nu toți gândesc ca Mihai Ghimpu s-a văzut din scurtele replici de la ședința Legislativului (replici scurte și agramate, bănuiesc că presa le-a reprodus cu fidelitate). PD-ul a întâmpinat cu scepticism această inițiativă - vezi pledoaria lui Dumitru Diacov și comentariul lui Marian Lupu, ca moderator al ședinței. Dar nici deputații neafiliați, de felul lui Mișin, nu s-au arătat entuziasmați.

A fost o prefigurare a unor viitoare obstacole: dacă cei patru comuniști din Comisie se aliază cu scepticismul reprezentantului PD, nu știu ce mai poate face blocul liberal, constituit din trei membri PLDM și unul de la PL (asta presupunând că partidul lui Filat chiar va dori să afle cine au fost și sunt turnătorii țării... și nu la oțelari mă refer!). De altfel, disputa în jurul candidaturii comunistului Reșetnicov, ex-director SIS, arată că nu suntem departe de refrenul: pentru a îngropa o idee, creează o comisie parlamentară.

Cred că s-a pornit pe o cale greșită. O asemenea structură, după opinia mea, ar trebui constituită din persoane neafiliate politic, cu o reputație ireproșabilă, pentru a nu fi suspectată de partizanat și, doamne ferește, să nu aibă în componența sa „cârtițe" ale fostului KGB, cum s-a întâmplat în România în cazul CNSAS. De asemenea, invitarea unor specialiști din Europa Centrală ne va fi de mare folos. Există o importantă experiență a studierii activității poliției politice comuniste în Polonia, Țările Baltice, Cehia, dar mai ales în fosta RDG.

Independentă și apolitică, cu un mandat puternic, Comisia va avea nevoie de mijloace de lucru moderne: un sediu spațios, bine echipat, pentru depozitarea viitoarei arhive. Într-o primă fază munca de cercetare a dosarelor KGB, SIS etc. trebuie făcută pe teritoriul Moldovei, și numai după aceea să se intre într-un dialog cu Transnistria și cu Moscova, pentru a se recupera dosarele evacuate din Chișinău la începutul anilor '90. Nimeni nu a răspuns penal pentru infracțiunea respectivă, care face ca acest popor și liderii săi să se afle sub șantajul unui stat străin.

Adunarea și sistematizarea arhivei KGB va aduce procesul de decomunizare în Moldova într-o nouă etapă, după condamnarea în Parlament a fostului regim și interzicerea simbolurilor sale. Auspiciile par favorabile: noul șef al SIS a declarat că e timpul ca instruirea agenților moldoveni să nu se mai facă la Moscova. Numai după recuperarea și structurarea arhivei KGB ne vom putea gândi și la Legea lustrației.

Vreun sceptic (avem destui) se va întreba poate: la ce bun să răscolim în „măruntaiele" Securității, mai bine să ne ocupăm de economie - moldovenii au cea mai mică putere de cumpărare din Europa. Răspunsul e simplu: tocmai pentru a afla cum a fost posibil și cine e vinovat de sărăcia și umilința în care suntem ținuți. Comunismul trebuie demascat cu... dosarele pe masă, pentru ca opțiunea pro-occidentală a Basarabiei să fie ireversibilă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite