GALERIE FOTO Doar apa e naturală în cvasul de pe stradă. Reporterii „Adevărul“ au dus la laborator lichidul vândut la tarabele din Capitală. Vezi rezultatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiționala băutură răcoritoare de pe vremea sovietică poate fi periculoasă pentru sănătatea oamenilor. Reporterii „Adevărul" au dus la laborator lichidul vândut la tarabele din Capitală. Trei dintre cele patru componente chimice depistate de specialiștii Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie în cvasul din Chișinău au potenţial cancerigen.

Băutura răcoritoare de provenienţă slavonă este obţinută, teoretic, din pâine neagră fermentată în apă, cu zahăr caramelizat. Prin unele regiuni ale fostei URSS este îndulcită cu mentă sau căpşune, în Chişinău, însă, se adaugă zaharină şi E-uri solubile. Chiar dacă la gust cvasul la ţap, accesibil la orice colţ de stradă, aduce a spălătură de pâine neagră, chişinăuienii nu-şi refuză câte o plăcere apoasă cu spumă cafenie, mai ales în zilele toride de vară.

„Ştiu că are coloranţi. Îmi era sete şi de-asta am luat. Cred că se face într-un loc de lângă Chişinău, nu tocmai curat", spune Dumitru Cebotaru, un tânăr de 28 de ani, între două înghiţituri de cvas. În staţia de autobuz de lângă Grădina publică Ştefan cel Mare, aceeaşi poveste. Nu mai puţin de patru tarabe cu cvas la ţap îşi aşteaptă muşterii. „Am luat pentru că mi-e foarte sete. Am încercat de câteva ori şi e bună. Dar nu beau des", spune Alexandru Capliţchii, un comerciant de vreo 40 de ani. Niciuna dintre cele opt vânzătoare de cvas interpelate de noi nu a fost în stare să ne spună ingredientele misterioasei licori şi nici termenul de valabilitate.

image

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

CE E-URI SE GĂSESC ÎNTR-UN PAHAR DE CVAS

Mânaţi de curiozitatea succesului comercial, dar şi de gustul suspect şi spălăcit al cvasului la pahar, reporterii ziarului „Adevărul" au mers cu trei probe din această băutură la Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie din Chişinău. Am vrut să vedem ce conţine renumita răcoritoare sovietică. Din cele trei mostre luate de la chioşcurile „Cvas Derevenschi" şi „Cvas Natural", două aveau compoziţii naturale. În al treilea recipient, însă, analizele de laborator au arătat că apa era singurul ingredient natural.

„Acestea sunt primele teste de cvas pe care le facem de la începutul anului", spune Serghei Rudacov, specialist în cromatografie la Institutul de Standardizare şi Metrologie. „După ce am luat mostrele le-am degazificat, iar apoi le-am pus în aparatul de cromatografie. A rezultat că într-un eşantion apa este singura componentă naturală. Restul sunt E950, E954, E952 şi E210. Toate sunt sub limitele maxime admise de Ministerul Sănătăţii. Totuşi, consumatorii trebuie să ştie că fiecare în parte sunt substanţe dăunătoare", afirmă acesta.

„E obişnuit ca fabricantul să facă azi un lot normal şi săptămâna următoare un lot cu chimicale", a spus Serghei Rudakov, specialistul de la Standardizare. Mostra cu E-uri periculoase a fost prelevată de la unul din chioşcurile „Cvas Derevenschii" din centrul Capitalei.

COLORANŢI PERICULOȘI
Doctorul Vasile Jovmir, specialist în oncologie feminină, susţine că E-urile depistate în cvas sunt cancerigene. „Nitraţii, coloranţii și îndulcitorii cauzează cancer. Depinde de concentraţia lor din produsele alimentare", a mai precizat medicul.

" Îmi era sete
și am luat cvas, dar nu beau des. Nu cred că se face într-un loc curat."
Dumitru Cebotaru
28 de ani, întreprinzător

"Cvasul e mai
bun decât apa. Sincer nu știu unde e făcut, dar mi se pare că are prafuri."
Tatiana Goloborodco
24 de ani, student

"E obișnuit ca într-o săptămână să se facă un lot bun
și în următoarea,un lot cu conservanți."
Serghei Rudakov
Specialist INSM

Cinci intoxicaţii în acest an

De la începutul anului, la Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţia Consumatorului au fost primite 11 reclamaţii cu privire la calitatea cvasului vândut la tarabele din Chişinău, dintre care cinci au fost trimise de oameni care au suferit intoxicaţii alimentare.

„Agenţii comerciali care produc sau vând cvas fără să respecte standardele de sănătate publică pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 15.000 de lei. În cazul în care comerciantul revine pe piaţă cu marfă de proastă calitate, se poate merge până la sistarea totală a activităţii", spune Veaceaslav Ciuhrii, şeful Inspectoratului de Produse Alimentare şi Servicii din cadrul Inspectoratului.

NU AVEAU AUTORIZAŢII

Anul trecut, tot la sfârşitul lunii iulie, unul dintre cei mai mari producători a ajuns în atenţia autorităţilor deoarece comercializa cvas pe străzile Capitalei, în condiţii ilegale. Reprezentanţii Direcţiei Investigare a Fraudelor de la Ministerul de Interne au menţionat că firma „Cvas Chişinău" nu avea autorizaţie sanitară de funcţionare şi nici acte de însoţire a produselor comercializate. Autorităţile i-au închis firma lui Grivenco pe 21 iulie 2010, însă el a contestat decizia, reuşind să o anuleze în instanţă. „Acum Vladlen Grivenco are toate autorizaţiile necesare pentru comerţul cu cvas şi putem spune că lucrează legal", a mai precizat Ciuhrii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite