Diplomaţie la Chişinău: sex, şpagă şi alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării de la Bucureşti şi-a rechemat ataşatul militar din cadrul Ambasadei din Moldova, prins băut la volan. Analistii spun că astfel de incidente şifonează imaginea României într-o zonă în care mulţi privesc această ţară ca pe o sperietoare.

Colonelul Danicu Tănasă, ataşat militar al Ambasadei Române de la Chişinău, a fost prins băut la volan, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cadrul operaţiunii „Nopţi albe", desfăşurate de Poliţia Rutieră pentru a depista şoferii care conduc în stare de ebrietate.

Maşina cu numere diplomatice a fost oprită de agenţii de circulaţie în timp ce se deplasa pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului. Diplomatul a acceptat să facă testul de alcoolemie, care a arătat 0,52 promile de alcool în aerul expirat, limita acceptată fiind de 0,15. Danicu Tănasă a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice.

Deşi Ambasada României din Republica Moldova a refuzat să comenteze, Bucureştiul a reacţionat prompt. Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a dispus rechemarea diplomatului român în ţară şi constituirea unei comisii care să analizeze incidentul. „E regretabil ce s-a întâmplat. Vom face o analiză foarte amănunţită. Vom trimite un alt ataşat militar la post", a spus ministrul pentru televiziunea Digi24.

În acelaşi timp, ministrul român al Apărării a remarcat faptul că militarul putea refuza testarea cu alcooltestul, în baza statutului său diplomatic. Acest lucru ni-l confirmă şi Viorel Bulmaga, secretar al Consiliului naţional pentru securitatea circulaţiei rutiere de pe lângă Guvernul Republicii Moldova. „Un automobil cu numere diplomatice poate fi oprit doar când este încălcat Regulamentul circulaţiei rutiere. Totodată, persoanele cu statut diplomatic pot refuza să prezinte actele şi să facă testul de alcoolemie", explică Viorel Bulmaga. În astfel de situaţii, împuternicirile Poliţiei Rutiere sunt limitate. Agentul documentează cazul prin proces-verbal contravenţional pe care îl remite Ministerului de Externe.

RUŞINE PENTRU MINISTER

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat că regretă profund apariţia acestei situaţii, pe care o vede „mai degrabă ca pe un accident" având în vedere performanţa profesională a ataşatului militar. Totodată, Corlăţean a subliniat că există o „exigenţă de comportament ireproşabil" valabilă pentru toţi reprezentanţii români în străinătate. „Voi solicita încă o dată tuturor ambasadelor noastre să pună în vedere foarte clar personalului diplomatic şi tehnico-administrativ să aibă un comportament adecvat în misiunea din străinătate, pentru că acolo nu se reprezintă pe domniile lor, reprezintă România", a menţionat oficialul român.

Fostul şef al diplomaţiei române Adrian Cioroianu susţine însă că este un caz ruşinos, care speră să nu afecteze prea mult imaginea României. „Este un incident regretabil, mai jenant pentru minister decât pentru ataşatul în cauză, dar nu cred că e în măsură să compromită imaginea României în ochii celor care aveau o părere bună despre ţara noastră. Sunt incidente ce ţin de natura umană. Totuşi, cei care nu aveau o părere bună despre ţara noastră vor găsi în acest caz o confirmare a atitudinei lor ", a menţionat Adrian Cioroianu. Fostul ministru de Externe a apreciat însă gestul ataşatului militar de a face controlul. „Înainte de a fi români, ruşi sau chinezi, suntem oameni şi alcoolul ne afectează în aceeaşi măsură. Bine că n-a făcut niciun accident, ci pur şi simplu a fost reţinut la un control de rutină", a adăugat Cioroianu.

Analistul politic Anatol Ţăranu spune că reacţia promptă a Bucureştiului nu a lăsat loc de interpretare a incidentului pentru neprietenii României. „Acest lucru ne vorbeşte despre respectul pe care îl are România faţă de Chişinău, având o atitudine foarte serioasă. Cu regret însă, va fi încă un caz pe care-l vor folosi neprietenii din Moldova pentru a-şi manifesta atitudinea ostilă faţă de România", a subliniat Anatol Ţăranu.

ARHIVA SCANDALURILOR DIPLOMATICE

Danicu Tănăsă nu este primul diplomat român care a fost rechemat din cauza comportamentului considerat inadecvat. În 2009, de exemplu, consulul român la Chişinău Ion Nuică a demisionat după ce a fost surprins în timpul unei partide de sex cu o tânăra angajată din cadrul Consulatului României. Un alt scandal în urma căruia a fost rechemat un funcţionar din cadrul consulatului a avut loc în vara lui 2007. Atunci Alexandru Rus a fost acuzat de autorităţile moldovene comuniste că ar fi luat mită în schimbul acordării de vize. El a fost chemat la Bucureşti şi nu a mai revenit. Iar în 2002, ataşatul militar Ion Ungureanu a fost declarat persona non grata de către guvernanţii comunişti fiind învinuit că ar fi avut legături cu protestatarii din Piaţa Marii Adunari Naţionale.

„Diplomaţia" internaţională a paharului

Scandalurile cu implicarea diplomaţilor străini care urcă băuţi la volan sunt frecvente. În România, câteva astfel de cazuri au zguduit opinia publică. La sfârşitul lunii octombrie, un diplomat rus a lovit pe trecerea de pietoni o studentă. Secretarul Ambasadei Federaţiei Ruse a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, invocând imunitatea diplomatică. Ulterior, acesta a părăsit ţara. La scurt timp, un alt diplomat despre care se spunea că era în stare de ebrietate a făcut un accident.

Este vorba de secretarul Ambasadei Libiei la Bucureşti, care a izbit rondul de pe mijlocul unei şosele şi a fugit de la faţa locului. În 2004 fostul chitarist al trupei Compact Teo Peter a murit, după ce taxi-ul în care se afla a fost lovit de un automobil al Ambasadei SUA, condus de un puşcaş marin. Testul de alcoolemie a indicat că el băuse. Puşcaşul a fost rechemat în ţară, iar ulterior instanţele americane l-au achitat pentru omor din neglijenţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite