Dilema „oul sau găina“, cauza justiţiei proaste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem un sistem ineficient, pentru că nu avem bani să-l finanţăm. Totodată, în lipsa unei justiţii credibile, riscăm să nu mai ieşim din tranziţie economică şi să nu avem încă mulţi ani resurse pentru reforme serioase, arată un studiu al Expert-Grup.

Republica Moldova ocupă cea mai proastă poziţie la capitolul remunerarea judecătoritor la început de carieră, cât şi a celor cu experienţă, arată un raport al Comisiei Europene pentru Eficienţa Sectorului Justiţiei care analizează situaţia din 46 de state, la care fac trimitere specialiştii Expert-Grup.

MAJORARE VIRTUALĂ

Potrivit experţilor, creşterea salariului anual pentru magistraţii Curţii Supreme de Justiţie în anii 2006-2010 a fost una virtuală. „De fapt, în această perioadă, valoarea veniturilor salariale pentru judecători a scăzut considerabil în raport cu creşterea nivelului mediu de remunerare pe economie", susţine Rustam Romaniciuc, autorul studiului.

Deşi spune că această constatare este alarmantă, expertul precizează că majorarea salariilor nu poate fi justificată decât atunci când acest lucru este menit să sporească „produsul social generat de judecători". Cercetătorul de la Expert-Grup constată că în Strategia de Reformare a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2015 legătura dintre majorarea salariilor şi sporirea performanţei judecătorilor nu este evidentă. Şi asta pentru că „nu au fost elaborate mecanisme credibile care să schimbe setul de motivaţii pentru magistraţi".

„CUM ALTFEL SĂ SCAPI DE CORUPŢIE?"

„Este opinia Expert-Grup. Consider totuşi că fără majorarea salariilor nu vom putea schimba lucrurile în Justiţie. Cum poate fi un om cinstit dacă nu îi creăm condiţii? Cum putem scăpa de corupţia din sistem dacă nu venim cu lefuri pe măsură?", se întreabă preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi.

„Cu salarii mai mari am putea pune la punct multe probleme din Justiţie. Dacă lefurile ar fi majorate, ar creşte şi cerinţele pe care le avem faţă de corpul judecătoresc. Azi, mulţi motivează că nu merită să lucrezi mult şi bine din cauza veniturilor prea mici", argumentează şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nichifor Corochii.

Nici experţii nu neagă că majorarea salariilor este o condiţie necesară pentru a-i determina pe judecători să-şi facă onest meseria, dar acesta nu este singurul lucru ce se impune pentru a avea o justiţie de calitate.

Autorii studiului compară situaţia din Justiţie cu dilema „oul şi găina": din cauza constrângerilor financiare nu ne putem permite edificarea unui sistem performant şi credibil şi, în acelaşi timp, am putea să nu depăşim niciodată pragul de tranziţie economică pentru a ne permite o justiţie eficientă şi independentă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite