WikiLeaks de Moldova: Un student publică pe blog informaţii confidenţiale din baza de date a Fiscului - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DEZVĂLUIRE Grigore Diviza, student care se specializează în IT la Chişinău, a pus mâna pe una dintre cele mai importante baze de date ale instituţiilor de stat, cea referitoare la agenţii economici

13 poveşti pe care nu le ştiaţi, din Cecenia în Cuba

După modelul cunoscutului scandal WikiLeaks, moldoveanul a publicat pe blogul său mai multe informaţii cu caracter personal ale unor afacerişti cunoscuţi.

Supranumită şi „Reţeaua agenţilor", baza de date de la Fisc a ajuns în mâinile unui moldovean de rând. Student în anul II la Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică din cadrul Universităţii Tehnice din Moldova, Grigore Diviza a pus mâna pe baza de date chiar de la un angajat al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.
„În martie 2010 eram în căutarea unui loc de muncă part-time, ca să pot avea timp şi pentru studii. Printr-o cunoştinţă am fost prezentat unor angajaţi de la Fisc care mi-au propus să lucrez la un program care să eficientizeze baza de date a instituţiei", a declarat Grigore, în exclusivitate pentru „Adevărul".

CONSULTANT „LA NEGRU" PENTRU FISC
Iniţial, tânărul de 20 de ani a primit de la doi angajaţi-cheie ai Inspectoratului doar o parte a bazei de date şi promisiunea că, dacă va lucra bine, va fi plătit cu 20.000 de lei.
Practic, Grigore nu a semnat niciun contract cu instituţia de stat, ci a mers doar pe cuvântul unor angajaţi de aici.
„Mi s-a mai spus că aş putea fi chiar angajat la Fisc în calitate de specialist IT, dacă mă descurc", a mai spus tânărul. Timp de trei luni, Grigore a lucrat aproape non-stop la programul pe care l-a numit „Reţeaua agenţilor". El primea permanent informaţii suplimentare din baza de date fiscală a ţării de la doi angajaţi ai Inspectoratului.
„Pe măsură ce lucram, le predam o versiune cât mai îmbunătăţită a programului. Treptat, mi s-a dat aproape o treime din toată baza lor de date, pe care am modelat-o astfel încât să se poată opera mai uşor cu ea. Angajaţii instituţiei lucrează după un model al «Reţelei agenţilor» vechi de 20 de ani", a povestit specialistul în IT.

DEZVĂLUIRI PE BLOG
În iunie 2010, Grigore a făcut ultima vizită la Fisc şi a predat ultima versiune a proiectului la care a lucrat.
„De atunci, toate legăturile cu cei doi inspectori cu care colaboram s-au oprit brusc. Dacă înainte îi găseam oricând aveam nevoie, acum deveniseră ocupaţi, erau permanent în şedinţe şi nu mai puteau vorbi cu mine", explică „consultantul" Fiscului.
Pentru că nu şi-a primit banii pentru muncă şi nici n-a fost angajat, aşa cum i s-a promis, Grigore a decis să publice o parte din informaţiile cu caracter confidenţial din baza de date a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. După modelul WikiLeaks, prin care informaţii secretizate politice şi economice din lume au apărut pe internet, Grigore a postat pe blogul său, www.pustiulsinguratic.weblog.ro, date personale ale unor oameni de afaceri din Moldova, precum şi relaţiile economice dintre diverse firme.

MILIOANE DE INFORMAŢII
„Dacă nu m-au plătit pentru ce le-am lucrat, de ce să ţin informaţiile doar pentru mine? Să ştie şi alţii ce e cu această bază de date", a spus Grigore, care a făcut o demonstraţie a modului în care se pot obţine informaţii din „Reţeaua agenţilor" chiar în redacţia „Adevărul".
Tânărul mai spune că baza de date a Fiscului este una foarte complexă şi greu de folosit de o persoană neiniţiată. „Sunt înregistrate milioane de informaţii economice şi modalitatea de lucru este foarte complexă. Eu mi-am bătut capul luni la rând până să lucrez cu baza de date. Pentru o persoană obişnuită ar fi imposibil să facă acest lucru", a declarat tânărul.

image

Foto: Date publicate pe blog, după numele Voronin și Smirnov

Cum a găsit firmele lui Voronin şi Smirnov
CERCETARE

De câteva luni, Grigore Diviza a început să se „joace"cu „Reţeaua agenţilor" de la Fisc pe propria pagină de internet.
Pe site-ul administrat de el, www. pustiulsinguratic.weblog.ro, Grigore face demonstraţii despre cum se pot obţine informaţii confidenţiale din domeniul fiscal.

ARE ACCES
LA DATE PERSONALE

Un exemplu concret este publicarea facturilor emise până în 2010 de agenţii economici din ţară, cu o valoare mai mare de 1 milion de lei. Grigore prezintă relaţiile economice dintre diverse firme, publicând atât numele administratorilor, cât şi valoarea tranzacţiilor. În unele cazuri, tânărul prezintă inclusiv dacă o firmă are afaceri cu instituţiile statului. Un alt exemplu pe care Grigore îl prezintă pe site-ul său este o simplă căutare în baza de date după numele Voronin sau Smirnov.
Tânărul publică toate firmele înregistrate de persoane care poartă acest nume. Printre acestea apar şi datele private, precum codul personal, al lui Vladimir şi Oleg Voronin sau Vladimir Smirnov, care ar putea fi chiar fiul liderului separatist, Igor Smirnov. Grigore ne-a demonstrat şi cum, cu aceeaşi uşurinţă, se mai pot afla datele personale ale premierului Vlad Filat, ale lui Nicolae Platon, şeful de la Fisc, sau ale persoanelor care poartă aceleaşi nume şi care sunt în această baza de date.

„CE ÎMI POT FACE?"
Deşi face publice mai multe informaţii personale ale unor oameni de afaceri, funcţionari publici sau lideri politici, Grigore spune că nu-i este frică de faptul că ar putea fi tras la răspundere.
„Ce îmi pot face? Public aceste informaţii de patru luni şi nu s-a întâmplat nimic. Nu cred că-i pasă cuiva", a mai spus specialistul în IT. „Răzbunarea" lui Grigore pe Fisc este comentată de tânăr pe propriul blog. „Grigore Diviza versus armata de proşti angajaţi ai Fisc. Nu vreţi să plătiţi specialistul să vă facă treaba? Na, chinuiţi-vă!", le transmite tânărul foştilor „colaboratori".

image

Foto: Facturi emise de o firmă fantomă

„Informaţiile nu ies de la noi"
REACŢIE

În timp ce Grigore Diviza foloseşte după bunul plac unele dintre cele mai căutate baze de date deţinute de o instituţie de stat, oficialii de la Fisc susţin că lucrează în permanenţă la securizarea „Reţelei agenţilor". „Informaţiile de acest tip nu ies din instituţia noastră. Nu cred că aceste date pe care le-a publicat pe internet persoana în cauză sunt veridice. Muncim în permanenţă la securizarea bazei de date şi este aproape imposibil ca informaţiile să ajungă la oricine", a declarat pentru „Adevărul" Mihail David, şeful Departamentului Securitate Internă şi Anticorupţie din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.
Cu toate acestea, testul făcut de Grigore pentru „Adevărul", introducând numărul unor facturi din baza de date, a dus la rezultate sigure. La fel, ne-au fost raportate şi numele unor firme fantomă, existente atât în baza de date a Fiscului, cât şi în cea a Curţii de Conturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite