EDITORIAL Descântați-l pe „istoricul“ Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Ţurcanu, redactor-şef „Adevărul“ Moldova
Alina Ţurcanu, redactor-şef „Adevărul“ Moldova

Cum aude de România, români şi românism, junele Dodon se face mai roşu la faţă decât bătrânul Voronin, iar pe gură îi iese foc şi pară.

După discursul rostit vineri în Parlament de Nicolae Timofti şi cele 62 de voturi în favoarea sa, inima mi s-a umplut de bucurie. M-am gândit că iată, pogoară, în sfârşit, era stabilităţii peste Moldova. În minte mi-au apărut sate înfloritoare, oameni radiind de fericire, politicieni prinşi în hora prieteniei. Până şi pe comunişti îi vedeam zâmbindu-le larg liderilor AIE. O cam luase razna imaginaţia mea. Mi-am dat seama imediat că nirvana moldovenească este imposibilă şi că noul preşedinte e mult prea visător.

Armistiţiul încheiat de bărbaţii neamului în numele alegerii şefului statului a fost încălcat în aceeaşi zi. Unul a sărit că vrea Procuratura, altul a lăsat să se înţeleagă că majoritatea parlamentară ar putea suferi metamorfoze, al treilea a ameninţat din nou că ar putea zbura capete. „Surpriza" ne-a oferit-o însă socialistul Igor Dodon. „Salvatorul" a ieşit la rampă pentru a preciza: faptul că l-a votat pe Nicolae Timofti alături de actuala alianţă de guvernare nu înseamnă că a renunţat la „jihadul" său: de a o distruge. Scop comun cu al foştilor săi colegi comunişti, de care, chiar dacă s-a detaşat formal, îl leagă mai multe cordoane ombilicale. Cum ar fi ura faţă de tot ce e românesc. Cum aude de România, români şi românism, junele Dodon se face mai roşu la faţă decât bătrânul Voronin, iar pe gură îi iese foc şi pară.

Ultima porţie ne-a servit-o zilele trecute, lansând un mesaj cu blesteme socialiste la adresa AIE pentru că Ministerul Educaţiei a redenumit disciplina şcolară „Istoria" în „Istoria Românilor şi Universală". O acţiune cu urmări apocaliptice pentru statalitatea moldovenească, în viziunea liderului PSRM. Pentru el, studierea de către copii a istoriei adevărate a neamului înseamnă „prelucrarea ideologică în spiritul românismului". Dodon acuză alianţa de guvernare că ar fi „integral contaminată de microbul unionismului", că „aplică la nivel de stat instrumente propagandistice ce pun în pericol independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova", „mancurtizează identitar generaţii de copii, educându-i în spiritul unei identităţi străine nouă".

Denumirea în sine - „Istoria Românilor" - „provoacă aţâţarea vrajbei interetnice şi dezbinarea poporului nostru multietnic", este convins liderul socialist.
Păcat de Dodon. Cele trei „voturi de aur" pe care le-a oferit vineri chiar îl reabilitaseră în ochii oamenilor normali din ţara asta. Când zic normali mă refer la cei mulţi obosiţi de circul politic şi falsele dispute identitare. Dodon a ratat însă şansa de a continua parcursul unui politician serios. El a ales să se bălăcească în aceeaşi cocină a moldovenismului primitiv în care l-a crescut Voronin. Cu alura de „erou naţional" care ne-a scăpat de anticipate se burzuluieşte la liderii AIE, somându-i să se lepede de „fanatismul unionist".

Dle Dodon, poate apelaţi la vrăjitoare? Să vă descânte ca să scăpaţi de fobia românismului pe care v-a alimentat-o fostul şef de partid. Pur şi simplu, cred că nu mai există altă soluţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite