DOCUMENTE Cum a fost fabricat dosarul „teroristului“ de la singurul liceu românesc de la Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Bejan este acuzat de „terorism“. Foto: Arhivă personală
Alexandru Bejan este acuzat de „terorism“. Foto: Arhivă personală

În dosarul tânărului Alexandru Bejan, elevul de la singurul liceu românesc de la Tiraspol acuzat de terorism de aşa-zisele autorităţi transnistrene, există probe ce demonstrează că băiatul nu este autorul scrisorii care a pus pe jar miliţia separatistă.

Specialiştii de la Universitatea Naţională „I.I. Mecinikov" din Odesa, Ucraina, au efectuat o expertiză psiholingvistică şi au constatat că scrisoarea de ameninţare pe care ar fi trimis-o Alexandru Bejan (18 ani), elev în clasa a XII-a la Liceul „Lucian Blaga" de la Tiraspol, pe adresa şefului miliţiei orăşeneşti a fost scrisă de altcineva.

Concluzia experţilor: „A scris o femeie“

„Autorul textului şi executorul sunt persoane diferite. Autorul are o anumită pregătire oratorică, vorbeşte mult, citeşte, are legături cu structurile criminale. Cel mai probabil, este vorba de un bărbat de vârstă medie", concluzionează Natalia Bardina, doctor în ştiinţe filologice.

Potrivit specialistei, persoana care a scris nemijlocit pe foaie ar fi o femeie. „Este în etate, necărturară, încearcă să atragă atenţia asupra sa", precizează Bardina.

Click aici să vezi expertiza specialiștilor de la Odesa (Ucraina)

Securitatea separatistă l-a pus la colţ pe Alexandru după ce a reţinut mai multe persoane. Într-o ordonanţă de-a lui Vladimir Mişin, un responsabil de la kgb-ul transnistrean, se arată că miliţienii au procedat aşa cum voia autorul anonim. Acesta cerea 2.300 de dolari americani, sumă de care l-ar fi deposedat anterior „forţele de ordine". În cazul în care nu i-ar fi fost îndeplinită dorinţa, el ar fi împrăştiat mercur prin grădiniţe.

Vezi aici ordonanța reprezentanților kgb de la Tiraspol

În adresarea sa, „teroristul" îi cerea şefului miliţiei de la Tiraspol să-i dea banii în două tranşe. Primii 1.200 de dolari urmau să fie puşi într-o cutie poştală de pe strada Karl Libkhneht. Pentru reţinerea făptaşului, angajaţii de la „interne" au lăsat în cutia poştală un plic cu 1.200 de dolari falşi. Rând pe rând, au fost reţinuţi mai mulţi oameni. „În vizorul miliţiei a ajuns şi o locuitoare a unui bloc din preajmă care a luat plicul. În cadrul investigaţiilor, s-a constatat că cetăţeanca l-a extras din curiozitate şi a decis să păstreze banii", mai notează Mişin.

Un elev al liceului românesc de la Tiraspol este acuzat de „terorism"

Obligat să transcrie cu litere de tipar

Până la urmă însă „anchetatorii" au stabilit că autorul ar putea fi un minor care locuieşte în zonă. Miliţia a întocmit o listă cu toţi tinerii care ar fi avut anterior probleme cu legea. Printre cei şase se număra şi Alexandru Bejan, acuzat anterior de huliganism, fiind, de fapt, doar martor la o bătaie în stradă.

Vezi cum Alexandru Bejan a fost obligat să scrie de opt ori același text

De rând cu ceilalţi tineri, elevul de la „Lucian Blaga" a fost obligat să transcrie textul scrisorii. Acesta a fost trimis la aşa-zisul departament al expertizelor criminalistice nesigilat. „Experţii" au dat verdictul: autorul este Alexandru Bejan. „Ceilalţi băieţi au transcris textul pe blanchete, cu litere de mână, cum se face în mod normal. Alexandru însă a fost pus să scrie de cel puţin opt ori pe foi de matematică cu litere de tipar, aşa cum era în original. Cine poate demonstra acum că scrisoarea trimisă şefului miliţiei n-a fost înlocuită cu o foaie din cele opt?", se întreabă juristul Pavel Postică de la Asociaţia Promo-Lex.

Sfătuit de avocat să-şi recunoască „vina“

Pe lângă toate, avocatul angajat de familia tânărului recunoaşte, într-o cerere prin care anunţă că vrea să renunţe la caz, că l-a sfătuit pe Alexandru să se declare vinovat. „La prima întâlnire pe care am avut-o, Alexandru Bejan mi-a declarat că nu a comis nicio infracţiune. La etapa urmăririi penale, i-am recomandat să-şi recunoască vinovăţia, chiar dacă nu a fost de acord cu asta", susţine avocatul D. Dimitrov.

Avocatul susține că l-a sfătuit pe Alexandru să-și recunoască vina

Următoarea şedinţă în acest caz este programată pentru 5 noiembrie. „Este evident că dosarul a fost fabricat. Aşa-zisele autorităţi l-au făcut ţap ispăşitor pe acest tânăr. Nu o singură dată mai-marii de acolo au declarat că la această şcoală cresc terorişti, mai ales că aici au învăţat şi copiii lui Ilie Ilaşcu", afirmă Pavel Postică.

„Totul e cusut cu aţă albă. Probabil, «oficialii» de aici aşteptau decizia CEDO în cazul şcolilor româneşti şi au decis să fabrice acest dosar ca să ne mai ştirbească din imagine. Doar că «Lucian Blaga» nu a ajuns, din păcate, în această listă", spune Ion Iovcev, directorul instituţiei unde învaţă elevul „terorist".

7 ani de închisoare. Aceasta este pedeapsa maximă pe care o riscă Alexandru Bejan.

Între timp, Alexandru a fost internat în spital pentru o lună. „Din cauza presiunii, fiul meu a încercat să-şi pună capăt zilelor de câteva ori. Ba şi-a tăiat venele, ba a încercat să se stranguleze. Este într-o stare greu de imaginat. Nu l-am mai văzut aşa", mărturiseşte Tatiana Bejan, mama lui Alexandru.


Autorul textului are o anumită pregătire oratorică, vorbeşte mult, citeşte, are legături cu structurile criminale.

Din expertiza psiholingvistică

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite