DISPERARE La 5 zile după accidentul din Rusia, rudele nu-şi pot aduce acasă morţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
accident
accident

La cinci zile după tragicul accident din regiunea Kaluga, Rusia, în care și-au pierdut viața șapte moldoveni, rudele nu pot aduce în ţară cadavrele. Familiile celor decedaţi acuză autorităţile de la Chişinău că nu le oferă niciun ajutor.

UPDATE 18.10 Cel mai probabil, cele şapte cadavre vor fi aduse în Moldova în această seară. Împreună cu acestea, va fi transportat şi trupul neînsufleţit al unui bărbat, decedat într-un alt accident la Moscova. „Dacă totul va fi bine și autospeciala va porni în această seară, ar trebui să ajungă în ţară mâine", ne-a spus ieri Liliana Pușcaș, ofiţer de presă la Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE). Și reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău dau asigurări că victimele accidentului vor ajunge la Chișinău fără probleme. „Ambasada noastră de la Moscova a solicitat facilitarea trecerii cortegiului prin vame", a declarat Sergiu Goncerenco, șeful Direcţiei Afaceri Consulare.

Aliona Botezatu, mama tânărului de 18 ani decedat în accidentul din Rusia, spune că în Kaluga se află 12 persoane care au venit să-și ia rudele pentru a le înmormânta creştineşte acasă. „Căutăm soluții și ne ajutăm unii pe alții așa cum putem. Nu am primit ajutor din partea autorităților din Moldova. Trebuia să vină Veaceslav Vîlcu, consulul moldovean în Federația Rusă, el însă ne-a închis telefonul în nas și ne-a rugat să nu-l mai sunăm. Acum singurii care ne ajută sunt cei de la Situaţii Excepționale din Moldova și din Rusia ", povestește femeia.

Situația este cu atât mai gravă cu cât oamenii trebuie să găsească o soluție până după-amiază. „Cei de la morgă ne-au spus că azi ne mai țin cadavrele până la ora 15.00. Nu știm cum vom transporta cadavrele în Moldova. Deocamdată, nu avem mașină cu refrigerator. Aici este frig, dar cum le transportăm 1.500 de kilometri până în Moldova pe căldura asta? ", se întreabă mama îndurerată.

Există două soluții
Serviciul Protecţiei Civile şi Situațiilor Excepționale a trimis la fața locului două microbuze, care nu au însă condiţiile necesare. Salvatorii caută soluţii. „Avem două variante. Prima este să transportăm cadavrele până la Kiev cu mașinile trimise din Moldova, iar de acolo acestea vor fi preluate de o autospecială dotată cu un refrigerator. A doua variantă, și cea mai bună, este să găsim o mașină cu refrigerator și să transportăm cadavrele din Kaluga la Chișinău direct. Acum ducem tratative cu două companii private din Moldova. Facem tot ce putem. Într-o oră situația va fi mai clară", a declarat Mihai Harabagiu, şeful Serviciului.

În plus, rudele trebuie să cumpere şi sicrie speciale. „Transportul internaţional funerar se face numai într-un sicriu de zinc, introdus în unul de lemn, ambele închise etanş. Colegii din Rusia ne-au ajutat cu sicriele de lemn, iar cele de metal trebuie să fie achitate de rude şi costă în jur de 500 de dolari. Deoacamdată, avem doar trei", explică Mihai Harabagiu.

Accident teribil! Şase moldoveni au murit într-un accident rutier în Rusia

A fost făcută publică lista victimelor accidentului din Rusia

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite