DEZBATERE „ADEVĂRUL“ Români şi basarabeni au strigat la Iaşi "Vrem unire!". Voi vă doriţi unirea cu România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste la sedinta comuna de Guvern de la Iasi
Proteste la sedinta comuna de Guvern de la Iasi

Premierul român, Mihai Răzvan Ungureanu, şi cel moldovean, Vlad Filat, au condus sâmbătă, la Iaşi, şedinţa comună de guvern a celor două ţări. În timp ce demnitarii români şi moldoveni discutau în interiorul Univeristăţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, afară mai mulţi manifestanţi cereau unirea R. Moldova cu România.

În 16 mai 2012 se împlinesc 200 de ani de când, prin semnarea Tratatului de pace de la Bucureşti, Basarabia a fost cedată pentru prima dată Rusiei Ţariste.

În prezent, vechea Basarabie este reprezentată de Republica Moldova, un stat unitar şi independent care a stat foarte mulţi ani sub cârma ruşilor. Problema unirii României cu Moldova reprezintă încă un subiect tabu, nu numai pentru politicieni, dar şi pentru cetăţenii de rând.

Sâmbătă, cu prilejul şedinţei comune a guvernelor moldovean şi român, la Iaşi au venit o serie de români, dar şi basarabeni, care pe lângă lozincile adresate împotriva autorităţilor au cerut şi unirea vechii Basarabii cu România.

"Vrem unire. E singurul scop care contează. Vrem o viață mai bună. Un cetățean trăiește mai bine într-un stat mai mare decât în unul mic și corupt“, a spus Ghenadie Talmazacu, unul dintre cei 30 de basarabeni veniţi de la Chişinău ca să ceară unirea României cu Republica Moldova.

„Unire, unire, fraţi români“, „Basarabia, pâmânt românesc“, „Unitatea națională“ au strigat şi membrii de la Noua Dreaptă. Vezi aici mai multe detalii!

Un studiu de anul trecut al Fundaţiei Soroş arăta că 52% din români credeau că unirea cu Basarabia ar trebui să devină obiectiv naţional pentru România.

Totodată, în articolul „Dă Doamne să se găsească un Mihai Viteazul să ne unească cu Basarabia!” publicat anul trecut pe adevarul.ro, Cristian Ghenea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, afirma că românii cunosc Basarabia doar din cântece, din istorie sau din imaginarul popular. "Avem acest instinct că Basarabia este pământ românesc, dar fără a şti exact ce se întâmplă acolo", spunea el.

În contextul scandărilor de sâmbătă de la Iaşi, am întrebat prietenii adevarul.ro de pe pagina noastră de Facebook. dacă ar vrea unirea cu Republica Moldova.

Lansăm întrebarea şi aici: "V-aţi dori ca România să se unească cu Republica Moldova? Care ar fi argumentele pro şi contra pentru unirea celor două?

Aşteptăm opiniile voastre în secţiunea dedicată comentariilor!

Vă prezentăm şi o parte dintre răspunsurile primite pe Facebook:

Nicu Guevara: "Da.Care ar fi reticenta ma rog?Ei sunt ca noi si noi ca ei, mereu a fost asa, vorbim aceeasi limba".

Roxana Cojocaru: "Sincer da si nu. Da, fac parte din tara noastra. Nu, pentru ca nu suntem pregatiti de schimbare".

Nicoleta Sasu: "Niciodata nu vom fi pregatiti de schimbare daca e sa ne gandim la asta ! Deci eu sunt pentru ! Problema e ca nu cred sa fie asa simplu".

Adonis Neagu: "Problema nu este doar cand e vba de limba sau de cultura, ci odata cu o eventuala unire Romania mai ar trebui sa rezolve ceea ce se intampla in Transnistria, sa rezolve problema la inca o regiune mare fara drumuri etc etc.Dar daca tot s-ar face unirea le-as creea facilitati de mutare basarabenilor in special in Harghita si Covasna, in felul asta am rezolva 2 lucruri deodata".

Adrian Mangu: "Cum sa nu fii pregatit sa-ti regasesti fratele pirdut? Iar daca ne-am regasi sub aripa casei regale, zau ca tot ar fi perfect...pace voua si caldura in suflet! O zi frumoasa!"

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite