Șefa centrului Artico s-a ales cu dosar penal. Riscă până la trei ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șefa Centrului Republican pentru Copii și Tineret a fost acuzată, în repetate rânduri, că abuzează de funcția sa. Recent, ea s-a ales și cu un dosar penal pentru exces de putere. Aurelia Hâncu riscă până la trei ani de închisoare pentru că şi-a trimis ilegal soţul la un festival în Turcia împreună cu micii dansatori.

Numită în funcţie de ex-ministrul Educaţiei Victor Ţvircun şi decorată cu Medalia „Meritul Civic" de preşedintele Voronin, Aurelia Hâncu a venit cu planuri grandioase, în 2007, la conducerea centrului de creaţie a copiilor. La finele lui 2008, decretat de comunişti drept Anul Tineretului, ea a inaugurat cu mult fast două blocuri reconstruite în grabă, în doar jumătate de an.

Guvernul a scos din buzunar peste 100 de milioane de lei şi la intrarea în fostul Palat al pionierilor din Chişinău a răsărit o imensă piramidă din sticlă. Puţini ştiu însă că sediul a fost lansat ilegal: lucrările nu sunt terminate, iar actul de recepţie finală n-a fost emis nici până azi. Sistemul performant de încălzire cu baterii solare nu funcţionează, e nevoie de alte câteva milioane pentru instalarea aparatelor ce reglează temperatura aerului în fiecare încăpere. Deja a treia iarnă, sălile sunt încălzite cu reşouri electrice cumpărate de părinţi.

GUVERNUL, OBLIGAT SĂ ACHITE 14,6 MILIOANE DE LEI

Inspecţia de Stat în Construcţii a constatat că multe lucrări au fost executate necalitativ, costurile fiind exagerate cu cel puţin 1,5 milioane de lei. Mai mult, Guvernul a fost obligat, prin decizia instanţei, să achite firmei care a reconstruit centrul 14,6 milioane de lei pentru lucrări suplimentare, plus prejudicii. „Reparaţia s-a făcut după ambiţiile şi gusturile deosebite ale doamnei. Unele lucrări au fost efectuate fără proiect şi modificate din mers, după bunul ei plac", spune viceministrul Educaţiei, Tatiana Potâng. „Este vorba de cheltuieli neprevăzute. Nu puteam şti, de exemplu, că sunt alunecări de teren şi va fi nevoie de lucrări de fortificare", se justifică vicedirectorul centrului, Eduard Gurin. Pentru că banii n-au fost planificaţi în bugetul de stat, iar superiorii n-au ştiut nimic de contractul semnat de directoare, Ministerul Finanţelor a cerut Procuraturii Generale s-o tragă la răspundere. De la Serviciul de presă al procuraturii am aflat însă că nu există niciun dosar penal pe numele directoarei Artico.

Doar recent, înainte de Revelion, Centrul pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane a deschis o anchetă privind depăşirea atribuţiilor de serviciu. Aurelia Hâncu este acuzată că a introdus suplimentar, fără acordul autorităţilor, o persoană pe lista celor care au plecat în vara trecută la un festival în Turcia. Intrusul nu e nimeni altul decât soţul ei, un prosper om de afaceri. „A fost unul dintre sponsorii deplasării şi avea tot dreptul să meargă. Lista copiilor a rămas intactă", ne explică Gurin, mâna dreaptă a directoarei.

„O PERMANENTĂ STARE DE TEROARE"

Acum două zile, Ministerul Educaţiei i-a aplicat Aureliei Hâncu o mustrare în legătură cu acest caz. Nu e singurul lucru pe care i-l reproşează oficialii. „Managementul este defectuos, angajaţii sunt nemulţumiţi, se plâng pe o permanentă stare de teroare şi dominaţie psihologică. La centru lucrează dinastii întregi, chiar fiul şefei e fotograf. Sunt angajaţi oameni fără studii în domeniu - un fost paznic e acum metodist, responsabil de relaţii cu societatea civilă. Orele sunt repartizate aleatoriu, cele mai multe (peste 70%) fiind de coregrafie", precizează Tatiana Potâng.

„Angajaţii se tem ca dracu' de tămâie de director, îi ameninţă într-una că-i dă afară. Pe vremea mea se lăuda că are pile la preşedinţie şi la procuratură", povesteşte Stanislav Scriţchi, fost vicedirector. „Pe trei dintre cei cinci şefi de secţii pe care-i aveam în subordine nu i-am văzut niciodată, deşi îşi ridicau lunar salariile", dezvăluie el. Aurelia Hâncu se află în concediu până pe 1 februarie şi nu a fost de găsit la telefon. Adjunctul său ne-a anunţat că ea va răspunde la toate acuzaţiile într-o conferinţă de presă.

Riscă încă un dosar penal pentru colectarea banilor

Aurelia Hâncu a ajuns și în atenţia ofiţerilor anticorupţie. Asta după ce în presă a apărut o plângere anonimă în care managerul este acuzat că obligă profesorii să adune cel puţin câte 200 de euro de la părinţi pentru concursuri peste hotare. „Dacă și câștigăm o copeică, nu e treaba lor! Chiar trebuie să explic părinţilor de ce-am cumpărat o ladă de coniac?! Să nu-și bage nasul peste tot!", spune șefa într-o aparentă discuţie cu o profesoară. „Înregistrarea audio este trucată. E vocea ea ei, dar sunt cuvinte rupte din context și montate", spune vicedirectorul Eduard Gurin. Pe acest caz n-a fost deschis încă un dosar. „Investigăm materialele și vom decide dacă pornim sau nu o cauză penală", ne-a spus Viorel Radeţchi, șeful Procuraturii Anticorupţie. Într-o altă înregistrare apărută pe internet, liderul PCRM Vladimir Voronin povestește că i-a cerut directoarei să „lucreze" cu părinţii copiilor care frecventează Artico ca să voteze „corect".

AUDIO Șefa centrului Artico, acuzată că se îmbogățește pe spatele copiilor

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite