Chişinău: Reguli mai stricte pentru deţinătorii de arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a tras mai întâi la țintă, apoi și-a zburat creierii
Bărbatul a tras mai întâi la țintă, apoi și-a zburat creierii

Ministerul de Interne a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern prin care vrea să reglementeze regimul armelor. Printre noutăţi se numără licenţele pentru colecţionari şi permisele de transportare. Iniţiativa este în concordanţă cu cerinţele Convenţiei europene cu privire la controlul achiziţionării și deţinerii armelor de foc de către particulari.

Proiectul Ministerului de Interne va limita numărul de arme. Astfel, cetăţenii pot deţine cel mult opt arme, dintre care două arme de foc scurte, două cu ţeava lungă ghintuită şi patru arme de foc lungi cu ţeava lisă. Excepţie fac colecţionarii, care pot deţine un număr nelimitat de arme. Iniţiativa, de asemenea, prevede majorarea vârstei de eliberare a permisului de portarmă, de la 18 ani la 21 de ani, dar şi introducerea anumitor taxe pentru eliberarea permisului.

PROIECTUL VA STIMULA PIAŢA NEAGRĂ

Iurie Bulat este colecţionar care deţine peste 30 de unităţi, printre care şi o armă placată cu aur, în valoare de peste 8.000 de euro. El spune că restricţiile impuse vor stimula piaţa neagră a armelor. „Nu mai este un secret pentru nimeni că sistemul de eliberare a armelor în organele de drept este foarte corupt", a subliniat Iurie Bulat.

Oleg (40 de ani), care deţine opt arme, atât de vânătoare, cât şi de tir, spune că iniţiativa Ministerului de Interne este prea dură. „Voi fi nevoit să iau o licenţă de colecţionar. Acum am nouă unităţi, dar vreau să mai cumpăr", a spus el. Cea mai mare problemă, în opinia lui, va fi transportul, portul şi folosirea armelor letale lungi destinate sportului şi vânătorii. „Pentru fiecare ieşire din casă cu aceste arme trebuie să iau de la poliţie permis de transportare, în care să fie indicat perioada de transportare, locul în care vor fi păstrate armele, traseul utilizat şi destinaţia", a menţionat Oleg. „Imaginaţi-vă că eu zilnic merg la competiţii sau antrenamente cu arma pe care o deţin legal, de fiecare dată trebuie să merg să iau permis de la poliţie. Este foarte dificil", se arată nemulţumit deţinătorul de armă.

Ion Lisnic, şefului Secţiei supraveghere şi control al circulaţiei armamentului din cadrul Ministerului de Interne, afirmă că restricţiile impuse au scop să disciplineze posesorii de arme. Proiectul de lege va asigura securitatea publică şi va completa legea adoptată în 1994. Actuala lege permite deţinerea unui număr nelimitat de arme.

Expertul independent Iurie Pântea este de părere că înăspririle operate de MAI sunt justificate pentru că oferă siguranţă şi securitate sporită atât posesorului de arme, cât şi celor din jur. Expertul consideră că moldovenii folosesc armele mai mult pentru a săvârşi infracţiuni decât în scopuri de autoaparare. În Moldova sunt înregistrate 52.546 de persoane fizice care deţin legal circa 59.543 arme de foc.

Urechean are o colecţie de 81 de arme

Serafim Urechean, colecţionează arme de 40 de ani. Potrivit presei, el ar deţine 81 de arme, dar fostul primar de Chişinău nu a dorit să confirme cifra. Urecheanu a spus că are două arme de vânătoare, iar celelalte sunt de colecţie, unele datează din secolele XVII și XVIII. „Armele pe care le am sunt mai mult pentru suflet, la vânătoare nu am mai fost de zece ani", a declarat acesta. Urechean afirmă că restricţiile din proiectul de lege sunt binevenite, pentru că astfel armele nu vor nimeri în mâna persoanelor iresponsabile. „Colecţionarii au nevoie de o încăpere separată, cu sistem de securitate și sistem antiincendiar. Colecţionarul trebuie să fie o persoană în relaţii bune cu toată lumea", a afirmat Ion Lisnic.

TOP COLECŢIONARI

Cei mai mari posesori de arme din Moldova sunt Adrian Nichifor, cu 119 arme la activ, urmat de ex-președintele Vladimir Voronin, care are 84 de unităţi, și fostul primar de Chişinău Serafim Urechean, care deţine 81 de arme. Vladimir Molojen, fostul ministru al Dezvolării Informaţionale, deţine 30 de arme.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite