Rebelii din Libia au fost dotaţi cu arme din depozitul armatei a XIV-a ruseşti ce staţionează în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa rusă, preluată de cea occidentală, a scris zilele trecute că armele folosite în confruntarea armată din ţara africană provin din Federaţia Rusă şi Republica Moldova. Oficialii de la Chişinău spun că, de zece ani, nu producem şi nu exportăm muniţie. Experţii militari admit că armele ar putea proveni de la depozitul din Colbasna, Râbniţa.

„În ultimii zece ani, Guvernul Moldovei nu a vândut deloc armament. Poate companiile particulare sau firmele-fantomă au făcut asta", a comentat pentru „Adevărul" Vitalie Marinuţă, Ministrul Apărării. Oficialul nu poate garanta însă şi pentru un eventual comerţ cu arme care s-ar putea face prin zona transnistriană, considerată „gaura neagră a Moldovei". Şi experţii militari Iurie Pântea şi Viorel Cibotaru exclud orice posibilitate ca muniţiile ajunse în Libia ar fi fost transportate de pe malul drept al Nistrului.

SURSĂ DE ARMAMENT PENTRU LIBIA?

„Ministerul Apărării are contabilitate şi de acolo nu poate să dispară nimic pentru că sunt monitorizaţi, inclusiv de structurile euro-atlantice. Poate fi o firmă offshore pe undeva, cum au mai fost cazuri, care să aibă tangenţe cu Republica Moldova dar, de fapt, marfa să nu provină din ţara noastră", a spus Iurie Pântea, expert la Institutul de Politici Publice. Viorel Ciubotaru, fost angajat al Ministerului Apărării, afirmă că în trecut s-au făcut exporturi neoficiale din regiunea separatistă în Libia, intermediate de comandanţi ai armatei ruse.

PE UNDE S-AR FI PUTUT SCOATE ARMAMENTUL

„Între ‘94- şi ‘95 a fost vândută o partidă de armament din Transnistria în Libia fără ştirea autorităţilor de la Chişinău", îşi aminteşte Cibotaru. „A fost un caz ridicol cu generalul Valerii Evnevici, comandantul forţelor militare ruse din Transnistria. Libienii l-au ţinut ostatec două săptămâni pentru că banii au fost transferaţi, dar armele nu fuseseră livrate", a relatat expertul. Rusia a dezminţit informaţia, dar oficialii de la Chişinău ne asigură că e adevărată.

image

Foto: Lăzi cu armament de producţie sovietică ar fi ajuns pe mâinile războinicilor din Libia/ Adevărul

Sunt două căi prin care muniţiile ruseşti şi transnistrene ar fi fost scoase de la separatişti: porturile Iliciovsk şi Odesa din Ucraina şi Aeroportul de la Tiraspol. Din ‘92, Moldova, prin Administraţia de Stat a Aviţiei Civile (ASAC), nu mai controlează aerogara din Tiraspol. „Aeroportul nu este funcţional", a spus Eduard Ceabei, şef de direcţie de la ASAC. Vladimir Atamaniuc, aşa-zisul viceministru al Apărării de la Tiraspol, afirmă că „în ultimii zece ani, dacă au zburat avioane, s-a făcut doar cu acordul Moldovei". Experţii spun că aeroportul e funcţional pentru regimul separatist.

„Ar trebui bănuiţi şi oficialii din Moldova"

Expertul Viorel Cibotaru mai spune că, acum zece ani, oficialii ruşi declarau că la baza de la Colbasna, care aparţine armatei a XIV-a ruseşti, erau aproximativ 42 mii de tone de armament. „Anul trecut deja vorbeau de 25 mii de tone, iar anul acesta spun că sunt doar 22 mii de tone. Vreo trei-patru mii de tone au fost evacuate sau distruse pe loc. Unde sunt celelalte?", a spus Cibotaru. Vladimir Atamaniuc, aşa-zisul viceministru al Apărării de la Tiraspol, susţine că autorităţile separatiste nu pot face exporturi fără permisiunea Chişinăului. „În privinţa Transnistriei, poate s-a dorit să se vândă ceva. Nu o putem face fără să anunţăm Moldova. Chiar dacă am scoate ceva de aici, trebuie să scoatem prin Moldova sau Ucraina", a spus Atamaniuc. „Dacă suntem bănuiţi de export de armament înseamnă că trebuie să fie bănuiţi şi oficialii din Moldova, care ar fi în cârdăşie cu noi", a mai adăugat acesta.

16 Mii de tone. Aceasta este cantitatea minimă de armament care ar fi dispărut din depozitul de la Colbasna.

200 de mii de Kalaşnikov s-au „evaporat"

Compania moldovenenască Aerocom este una dintre firmele implicate în nenumărate cazuri de contrabandă şi a realizat o serie de transferuri de arme spre Africa şi Orientul Mijlociu, potrivit organizaţiilor internaţionale. În 2003, experţii Naţiunilor Unite au oferit o analiză despre implicarea acestei firme în trimiterea armelor regimului Charles Taylor. Cu toate acestea, Aerocom a continuat să opereze în registrele Moldovei în timp ce diferiţi indivizi asociaţi cu această companie lucrau de la adrese din Kiev şi din Emiratele Arabe Unite. Trei ani mai târziu, presa internaţională a scris că Aerocom a transportat arme în timpul războiului din Irak. Atunci, Aerocom trebuia să livreze circa 200.000 de automate Kalaşnikov AK-47, care n-au mai ajuns la destinaţie. Companiile care au pornit activităţi ilegale de vânzare de arme după destrămarea URSS au crescut, devenind distribuitori majoritari pe piaţa internaţională de arme.

"Cum îşi aduc ruşii asistenţa în unităţile din Transnistria? Nu trec prin Chişinău, dar aterizează acolo.
Iurie Pântea, Expert militar

"De 10 ani n-a decolat niciun avion din Tiraspol. Dacă a fost, au zburat doar cu acordul Moldovei.
Vladimir Atamaniuc, Aşa-zis viceministru al apărării

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite