Chişinău: "Anul 1812" a ajuns subiect de dezbateri publice. Iniţiatorii mişcării şi-au prezentat obiectivele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 25 iunie aderenţii Grupului de iniţiativă „Anul 1812. 200 de ani de la anexarea Basarabiei de Imperiul Rus" se vor întruni la Chişinău pentru a discuta  statutul mişcării dar şi programul de activitate. Declaraţia aparţine liderului grupului, profesorul Alexandru Moşanu.

„15 mai 1812 este o dată tristă ce a schimbat cursul istoric şi a marcat destinul populaţiei dintre Prut şi Nistru, o dată ce ne-a rupt de la spaţiului românesc şi chiar de la cel european, şi care ne împiedică să ne dezvoltăm", a declarat Alexandru Moşanu. „De felul cum vom comemora această dată depinde soarta noastră de mai departe. Rămânem în sfera de influenţă a Rusiei sau mergem spre UE?", mai adaugă fostul preşedinte al Parlamentului.

Potrivit iniţiatorilor, şirul de acţiuni se vor încheia la 15 mai 2012 când va fi organizată o conferinţă ştiinţifică internaţională. „Abia astăzi putem să spune adevărul despre noi, până acum nu am putut-o face pentru că eram asupriţi de ruşi", a menţionat Ion Negrei, vicepreşedintele Asociaţiei Istoricilor.

Pe parcursul acestui an, istoricii îşi propun să aducă în dezbarerea publică problema independenţei Republicii Moldova, a crizei identitare, relaţiilor interetnice şi destinului european. Acţiunea de recuperare a memoriei istorice se va materializa prin studii şi monografii care vor fi editate cu acest prilej

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite