(AUDIO) Voronin nu exclude o alianţă cu PLDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul comuniştilor moldoveni Vladimir Voronin
Liderul comuniştilor moldoveni Vladimir Voronin

În aşteptarea rezultatelor oficiale, premierul Vlad Filat a dat câteva declaraţii reţinute, cu privire la viitoarele alianţe. În acelaşi timp, miliardarul moldovean Vlad Plahotniuc, candidat pe lista Partidului Democrat (PD), nu exclude că de el depinde viitoarea configuraţie politică din legislativul de la Chişinău. Pe de altă parte, Vladimir Voronin, liderul comuniştilor, nu exclude o eventuală alianţă cu PLDM.

ORA 16.12 Voronin nu a exclus nici posibilitatea unor negocieri cu Partidul Liberal-Democrat al premierului Vlad Filat, unicul partid cu care, în sumă, ar putea avea 61 mandate în viitorul Legislativ, necesare pentru alegerea şefului statului.

În replică, Vlad Filat a declarat că PLDM acceptă negocieri pentru crearea coaliţiei de guvernământ cu orice partid, cu excepţia Partidului Comuniştilor.

ORA 16.06
Mihai Ghimpu: „Rezultatele sunt bune, dar era de dorit să fie foarte bune. Ar fi fost bine dacă toate partidele component ale Alianţei pentru Integrare Europeană ar fi luat vreo 65 de mandate ca să putem alege liber preşedintele”.



„Noi permanent am vorbit în campanile despre semnarea unui accord pe care nu au vrut să-l semneze, dar la sfârşitul campaniei şi PLDM-ul şi PD-ul a declarat că sunt pentru Alianţă, să vedem acum dacă îşi menţin promisiunea”, a mai spus Mihai Ghimpu. “Depinde totul de PLDM. Ei au acumulat mai multă încredere şi ei trebuie să vină să propună – nouă sau comuniştilor ”, a mai precizat liderul liberalilor.


ORA 15.36 
Marian Lupu: „De această dată voi aştepta ofertele de la alte partide”.



Am încercat să aflăm cum va proceda PD dacă şi democraţi liberalii, şi comuniştii vor încerca să iniţieze un dialog: „Ne interesează situaţia reală. Eu nu vreau să joc cu aceste presupuneri, presupunerile nu oferă nimic real, vom opera cu lucruri concrete. Aceste analize le vom face când vom intra în faza de discuţii. Eu ştiu că vă grăbiţi, că vreţi lucrurile foarte repede să fie aşezate, în activitatea noastră lucrurile nu se aşează aşa. Foarte mult depinde de rezultatele finale” , a declarat Lupu. Vlad Filat, liderul PLDM, şi Mihai Ghimpu, liderul PL, vorbesc despre posibilele alianţe

ORA 15.30 Voronin strigă „Hoţii!"

„Alegerile au fost fraudate. După cele mai modeste estimări, 10% din voturile PCRM au fost furate de Alianţa de guverare”
, a declarat Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor, în cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 29 noiembrie. „PCRM este gata de guvernare și doreşte să negocieze cu Partidul Democrat formarea guvernului. Nu vrem o alianţă din mai multe partide Cea mai potrivită formulă ar fi o coaliţie din două partide", a spus fostul preşedinte al Republicii Moldova. Totodată, liderul PCRM a precizat că PCRM efectuează o numărătoare paralelă a voturilor.

ORA 14.30:
Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat s-a declarat deschis la realizarea unei alianţe alături de celelalte partide necomuniste care au participat la alegeri, dar va aştepta până la finalizarea procesului numărare a voturilor.

Chişinău: Mihai Ghimpu la vot
Marian Lupu principalul pretendent la funcția de președinte




„În urma rezultatelor finale urmează să avem discuţii. Colegii din partidele necomuniste subscriu asupra ideii scop de a forma o coaliţie necomunistă. Să trecem etapele necesare. Ca să încerci să discuţi trebuie să ai finalizat un proces. Procesul urmează să fie finalizat mai spre seară atunci când toate voturile vor fi calculate şi când totul va fi clar la nivel de mandate şi la nivel de temă de discuţii“
.

Alegeri Moldova 2010: Vlad Filat la vot


Miliardarul moldovean Vlad Plahotniuc, candidat pe lista Partidului Democrat (PD), nu exclude că de el depinde viitoarea configuraţie politică din legislativul de la Chişinău.

 „Decizia îi revine fiecărui membru al biroului politic al Partidului Democrat. Sigur că da, într-o măsură oarecare“
, a declarat Vlad Plahotniuc, pentru „Adevărul“,  întrebat cum va evolua situaţia în viitorul Parlament al Republicii Moldova.

Miliardarul a evitat însă să spună clar dacă este gata pentru o alianţă cu Partidul Comunist. „Va decide biroul partidului“, a mai spus Plahotniuc.

Amintim că în ziua alegerilor, întrebat de „Adevărul“ ce funcţie îşi doreşte, omul de afaceri a declarat că şi-ar dori „una unde m-aş încadra cel  mai bine şi aş putea aduce aportul pentru popor“, evitând să spună dacă îşi doreşte funcţia de premier, aşa cum a scris presa de la Chişinău.

Analiştii politici: Plahotniuc, omul cheie în formarea coaliţiei

Vlad Plahotniuc a fost introdus în lista Partidului Democrat cu o săptămână înainte de alegeri, el fiind unul dintre cei mai importanţi finanţatori ai PD.
Analiştii politici din Republica Moldova au estimat însă că de Plahotniuc va depinde viitoarea coaliţie din Parlament.

Citeşte şi:

Scenarii postelectorale în Republica Moldova

„Viitoarea coaliție de guvernământ din Republica Moldova va depinde de felul în care Vlad Plahotniuc va trata cu grupările economice și financiare care stau în spatele Partidului Comunist din Republica Moldova, precum și cu cele care sprijină Partidului Liberal Democrat al lui Vlad Filat“, a declarat anterior pentru „Adevărul“ Arcadie Barbăroșie, director executiv al Institutului pentru Politici Publice.



Candidatul Vlad Plahotniuc este consiliat de Cozmin Guşă, fostul director de campanie al preşedintelui României,Traian Băsescu.

Filantropul din Grozeşti

Supranumit de presa de la Chişinău „omul fantomă“, Vlad Plahotniuc, originar din Grozeşti, Nisporeni, a preferat întotdeauna să acţioneze din umbră. Acesta a apărut pentru prima oară în public acum câteva luni, în cadrul unei conferinţe de presă în cadrul căreia a declarat că nu doreşte să se intre pe scena politică.
Cu toate acestea, implicarea sa în politică a fost precedată de o amplă campanie în care Vlad Plahotniuc a apărut în calitate de filantrop făcând donaţii generoase prin intermediul propriei fundaţii de binefacere, „Edelweiss“.

Al doilea miliardar din Moldova


Pe parcursul acestei campanii electorale, Vlad Plahotniuc a fost ţinta unui adevărat război mediatic declanşat de către Sergiu Mocanu, şi el actor electoral, lider al Mişcării Antimafie, fost consilier al preşedintelui Vladimir Voronin.

Democratul Vlad Plahotniuc este considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni, având afaceri în domeniul petrolier, financiar-bancar, hotelier, imobiliar şi mass-media.

Într-un top al celor mai bogaţi moldoveni, alcătuit de presa rusă, Vlad Plahotniuc figurează pe locul doi, cu o avere estimată la două miliarde de dolari.

Milionarul Vlad Plahotniuc este prim-vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite