Casa judecătoarei Nina Cernat, pe un teren destinat copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuința magistratei de la Curtea Supremă de Justiţie, înregistrată oficial pe numele soacrei sale, a fost ridicată pe un lot unde urma să se înalţe un centru de cultură și agrement pentru micuți.

De la destinaţia iniţială a terenului vine şi denumirea cartierului „Oraşul poveştilor", unde trăieşte acum familia Ninei Cernat, fosta vicepreşedintă a Colegiului civil şi contencios administrativ de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). În septembrie 2011, Ana Rusu, soacra de 80 de ani a magistratei, împreună cu alţi vecini, a acţionat în judecată Primăria Capitalei, cerând recepţionarea construcţiilor amplasate pe strada Arborilor.

Casa din „Orașul poveștilor" pentru magistrata Nina Cernat

În 2009, Ana Rusu solicitase acelaşi lucru de la firma Maiodor, despre care „Adevărul" a scris că a fost obligată de instanţă să-i achite 25 de milioane de lei, pentru că n-a efectuat la timp lucrările de construcţie.
La 9 iulie 2012, judecătorii Curţii de Apel au dat curs solicitării reclamanţilor, obligând municipalitatea să recepţioneze construcţiile. Juriştii Primăriei intenţionează să conteste hotărârea la Curtea Supremă de Justiţie.

CONSTRUITĂ CONTRAR CERTIFICATELOR

„Terenul a fost atribuit pentru «Oraşul poveştilor», destinat copiilor. E scris clar acest lucru în certificatul de urbanism şi construcţie. Nu ştiu de ce, atunci când complexul era ridicat în proporţie de 30%, firma Maiodor l-a vândut unor persoane fizice. Acum acestea ne cer să semnăm un proces-verbal de recepţie finală. Putem face asta doar dacă imobilul corespunde certificatului de urbanism, dar şi autorizaţiei de construcţie", ne-a explicat Maria Creţu, reprezentanta Primăriei în acest litigiu.

La rândul lor, reprezentanţii Maiodor spun că actuala conducere a firmei nu deţine actele ce ţin de tranzacţia din 2004. „În anul 2006, ÎCS Maiodor SRL a fost cumpărată de actualul asociat, fiind schimbat şi administratorul. În aceste condiţii, nu putem explica de ce imobilele sunt folosite contrar destinaţiei", susţine Adrian Soroceanu, avocatul companiei.

Tototdată, administraţia Maiodor afirmă că se va plânge la CEDO în cazul în care colegii Ninei Cernat de la CSJ vor menţine deciziile anterioare ale instanţelor naţionale prin care au stabilit că firma trebuie să-i plătească Anei Rusu pagube de 25 de milioane de lei.
„Vom invoca încălcarea dreptului la un proces echitabil, deoarece instanţele naţionale au admis acţiunea Anei Rusu prescrisă contrar principiului securităţii raporturilor juridice şi nu au motivat hotărârile în baza unor circumstanţe confirmate prin probe corespunzătoare", a comentat Adrian Soroceanu. Anterior, Înalta Curte de la Strasbourg a condamnat Guvernul Moldovei pentru încălcarea acestui drept în cazul Ipteh vs. Moldova, Dacia vs. Moldova şi Străisteanu vs. Moldova, statul fiind obligat să achite despăgubiri de sute de mii de euro.

A ÎNTÂRZIAT CU UN AN ŞI JUMĂTATE

Ana Rusu s-a adresat în instanţa de judecată, cu o întârziere de un an şi jumătate, ignorând termenul de prescripţie, şi a invocat încălcarea Legii privind protecţia consumatorului. „Relaţiile dintre Maiodor şi Ana Rusu nu pot fi examinate în baza prevederilor acestei legi şi chiar dacă acest lucru ar fi posibil, penalităţile se calculează şi se încasează pentru cel mult 180 de zile. Instanţa de judecată a dispus însă încasarea sumei de 25.309.250 de lei sub formă de penalitate, calculată pentru o întârziere de 1.511 zile. Şi mai curios este cum a fost posibil ca pentru un imobil de 15.500 de euro să fie dispusă plata unor penalitaţi de aproximativ 1,5 milioane de euro, adică de 100 de ori mai mult", se întreabă avocatul. Reprezentanţii firmei spun că în cei trei ani în care se judecă, nu au văzut-o niciodată pe soacra Ninei Cernat la proces.

Ana Rusu ar avea viză de reședință la Ialoveni

Ana Rusu ar avea viză de reședință la Ialoveni, în această casă

Bătrâna milionară, ascunsă de ochii lumii

Ana Rusu ar deţine, în total, şase proprietăţi - imobile şi terenuri. Toate încercările noastre de a o găsi pe bătrâna milionară s-au soldat cu eşec. Potrivit actelor, pensionara are viză de reşedinţă în oraşul Ialoveni.
Femeia nu a mai trecut pe la casa sa de aproape trei ani, locuinţa fiind dată în chirie. Am întâlnit acolo o familie tânără, care plăteşte lunar 500 de lei. Tinerii afirmă că nu au văzut-o niciodată pe Ana Rusu, deşi, potrivit contractului, ea ar fi proprietara imobilului. Soacra Ninei Cernat nu locuieşte nici în casa din strada Arborilor, înregistrată pe numele ei. Bătrâna ar locui acum într-un apartament din sectorul Botanica al Capitalei.

Între timp, sesizarea ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, privind averea nedeclarată a fostei preşedinte a Colegiului civil şi de contencios administrativ a fost înregistrată la Procuratura Generală. „Nu sunteţi obiectivi. Lucraţi la comandă. Nu ascund nimic. Am fost verificată de SIS. Daţi un telefon la Consiliul Superior al Magistraturii şi verificaţi toate declaraţiile pe venit. Veţi vedea că am declarat şi casa, şi maşina", ne-a reproşat Nina Cernat. Toate declaraţiile pe venit şi avere prezentate de către judecători la CSM sunt publicate pe site-ul instituţiei. Oficial, singurul venit al judecătoarei ar fi salariul.

În total, Ana Rusu a cerut de la Maiodor 40,75 milioane de lei. Conform actelor, soacra Ninei Cernat ar fi cumpărat imobilul din „Oraşul poveştilor" încă în martie 2006, de la Radu Porciuleanu, cu doar 250.000 de lei. La acel moment casa era gata în proporţie de 33%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite