CONTROALE LA SÂNGE Cum sunt percheziționați elevii care susțin examenul de Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanții CCCEC au recunoscut faptul că efectuează percheziții la finalul examenelor de Bacalaureat, însă doar cu dispozitive de detectare a metalelor. Ofițerii Anticorupție au confiscat deja mai multe telefoane de la elevi.

UPDATE, ora 15.57: Ofițerii Anticorupție au reținut peste 200 de telefoane mobile de la elevii prinși la copiat.

Controale la sânge și percheziții de intimidare. Iată cum au descris elevii care susțin în această perioadă examenele de Bacalaureat măsurile drastice luate de ofițerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, detașați în centrele de examinare.

Bacalaureat cu stângul. Primele încălcări, depistate azi de Centrul Anticorupție

„La liceul Tudor Vladimirescu din Chișinău, ofițerii de la CCCEC au făcut ce au vrut: au verificat maculatoarele elevilor, i-au pus pe unii absolvenți să scrie pe maculator de câteva ori pentru a verifica scrisul acestora, au umblat printre bănci, venind din spate au pus mâinile pe umerii elevilor doar pentru a-i speria, i-au bus pe absolvenți să se ridice în picioare și să-și spună numele și i-au percheziționat de telefoane", scrie o elevă pe blogul ei.

Au fost demişi din funcţie trei preşedinţi ai Centrelor de Bacalaureat şi un preşedinte al Comisiei Raionale

Contactați de ziarul nostru, reprezentanții CCCEC au negat astfel de proceduri, precizând totuși că au confiscat câteva zeci de telefoane pe care le-au predat procurorilor Anticorupție.

Mesajul ministrului Educaţiei pentru elevii care susţin examenele de Bacalaureat: „Minciuna are picioare scurte"

„Lucrătorii noștri au fost în cinci centre de examinare. Au făcut percheziții doar cu detectoarele de metale și numai după expirarea celor trei ore de examen. Nu a fost niciun contact fizic cu elevii. Totul se poate vedea pe camerele video din săli", precizează Victoria Timuș, din partea CCCEC.

Liderul PL Mihai Ghimpu a catalogat aceste proceduri drept neprofesioniste și imorale, făcând totodată apel la Procuratura Generală să desfășoare o anchetă cu privire la modul de desfășurare a operațiunilor de împiedicare a tentativelor de copiere la examenul de Bacalaureat.

"Să nu uităm de faptul că o bună parte dintre liceenii care susţin bacalaureatul sunt încă minori şi să dai buzna peste ei, în stilul filmelor de acţiune, este cel puţin neprofesionist, ba chiar şi imoral. Sunt metode prevăzute de legislaţie în lupta împotriva corupţiei", a spus deputatul.

Vom reveni cu noi informații.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite