CHIŞINĂU: Paiele noastre în locul gazului rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 130 de grădiniţe, şcoli, centre medicale, alte instituţii publice şi circa 500 de gospodării casnice de la sate vor fi încălzite cu energia produsă din paie de grâu şi alte deşeuri cerealiere.

„În condiţiile în care preţurile la resursele energetice au crescut semnificativ, iar ţara este dependentă de importuri, avem nevoie de o alternativă. Cea mai bună soluţie este utilizarea resurselor renovabile", a declarat Ilarion Popa, vice-ministrul Economiei, în cadrul şedinţei de lansare a proiectului „Energie şi Biomasă". Potrivit lui, pentru Moldova, care este o ţară agrară, cea mai accesibilă sursă de energie este biomasa.

CĂLDURĂ MAI IEFTINĂ
Alexandru Ursul, managerul proiectului „Energie şi Biomasă", a menţionat că de finanţare pot beneficia toate localităţile, dar prioritate vor avea acelea unde pot fi găsiţi furnizori de paie şi care nu sunt conectate la reţeaua de gaze. Suma maximă de finanţare de care poate beneficia o localitate este de un milion de lei, dar comunitatea va trebui să asigure circa 15% din costuri.
Anatol Sîrbu, primarul comunei Antoneşti, Ştefan Vodă, unde s-a realizat un astfel de proiect, a spus că utilizarea la producerea energiei termice a unui cazan pe bază de paie a dus la reducerea de două ori a cheltuielilor energetice.
Kaarina Immonen, reprezentant permanent PNUD Moldova, a concretizat că acest proiect va fi activ în toate regiunile Republicii Moldova şi va oferi numeroase beneficii pentru comunităţile rurale. Potrivit ei, odată cu realizarea acestui proiect va fi asigurată securitatea energetică locală şi confortul termic ale multor şcoli, grădiniţe, clinici, centre comunitare și vor fi create locuri de muncă.
La rândul său, Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R.Moldova a menționat că "Uniunea Europeană şi alţi donatori sunt gata să ofere asistenţă pentru diversificarea resurselor energetice ale Republicii Moldova, unul din exemple fiind proiectul "Energie și Biomasă".

Proiectul va avea o durată de patru ani şi este finanţat de UE cu 14 milioane de euro şi de PNUD-Moldova cu 560.000 euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite