Bombele din Transnistria pe mâinile terorişitilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Mihail Bergman va reprezenta Tiraspolul la Moscova
Generalul Mihail Bergman va reprezenta Tiraspolul la Moscova

Din depozitele din regiunea separatistă au fost furate majoritatea muniţiilor, inclusiv şi două obuze pentru imitarea exploziei nucleare, a anunţat generalul Mihail Bergman în cadrul unui interviu pentru Publika TV.

„În depozitele de armament de la Colbasna din Transnistria au rămas doar muniţii vechi. Acestea însă pot să detoneze în orice clipă, provocând un dezastru în întreaga regiune", a declarat ex-comandantul garnizoanei din Tiraspol, generalul-maior rus, Mihail Bergman, într-un interviu pentru Publika TV.

Potrivit generalului la începutul anilor 90 din secolul XX din brigada de artilerie de la Tighina au dispărut şi două obuze destinate pentru imitarea unei explozii nucleare.

"Chiar dacă explozia acestora nu provoacă radiaţie, efectul psihologic asupra oamenilor poate fi unul de proporţii. Nu este exclus că acestea să ajungă şi pe mâinile teroriştilor", a precizat militarul.

Generalul probabil că a avut în vedere obuzul IU-59, cu o greutate de 205 kg şi diametrul de 326 mm. Explozia obuzului imita perfect o detonare a unei bombe nucleare, prin faptul că produce o minge de foc cu diametrul de circa 20 de metri care poate lumina până la două minute. Totodată norul sub formă de ciupercă poate ajunge la un diametru de 90 de metri. Explozia este periculoasă pe o rază de 200 de metri.

Duşmanul cel mai aprig a lui Igor Smirnov, noul reprezentant al Tiraspolului la Moscova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite