Arheologii despre barca veche de 100 de ani găsită în albia Prutului: „Nu avem specialiști să o restaureze“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestigiul nu poate fi readus la starea iniţială, deoarece nu avem experţi în restaurarea lemnului.

Localnicii din satul Măcăreşti, raionul Ungheni, au dat de ambarcaţiunea veche din lemn încă acum un an. Atunci de pe malul Prutului se vedea doar o bucată. În acest an, din cauza arşiţei, apa s-a retras şi barca a ieşit la suprafaţă. Sătenii nu au stat mult pe gânduri şi au încercat să o scoată din râu. Nu pentru că şi-ar fi dat seama că este un vestigiu, ci ca să o despice pentru lemne de foc. Aşa cum luntrea are o lungime de cinci metri şi cântăreşte mai bine de 400 de kilograme, nici măcar opt bărbaţi voinici nu au reuşit să o ducă la mal.

Arheologii au fost sesizaţi de inspectorii Serviciului Pescicol şi nu în zadar. Este prima ambarcaţiune de acest fel descoperită pe teritoriul ţării noastre. „Are nu mai puţin de o sută de ani. Unii specialişti au emis ipoteze că ar fi chiar din secolul al XVII-lea. Elemente pentru o datare atât de precisă nu avem. Dacă în alte situaţii avem contexte istorice mai clare, la Măcăreşti piesa a fost scoasă din apă şi nu sunt alte obiecte", spune Vlad Vornic, directorul Agenţiei Naţionale Arheologice.

„Cert este că s-a păstrat foarte bine, este practic întreagă. A fost confecţionată dintr-un trunchi de copac, prin cioplire. Cel mai probabil, a fost folosită de băştinaşii din regiune", precizează Sergiu Bodean, director adjunct al agenţiei.

VOR APELA LA COLEGII DIN ROMÂNIA

Acum, piesa se află la Ungheni, într-un beci, un loc cu un grad de umiditate potrivit pentru păstrarea acesteia. Problema este că în Republica Moldova nu există specialişti în restaurarea lemnului, care ar putea să readucă barca la starea iniţială.

„După ce am făcut o descoperire unică la Zamciogi, Străşeni, unde am găsit o piesă din lemn veche de 1.600 de ani, am apelat la colegii din Germania ca să ne ajute la datare. Încercăm să găsim soluţii şi în acest caz, contactând colegii din România. Primul lucru pe care va trebui să îl facem va fi conservarea bărcii ca să nu o pierdem", mai spune Vlad Vornic. După cercetări, luntrea va fi expusă la Muzeul de Istorie şi Etnografie din oraşul Ungheni.

DESCOPERIRE LA ZAMCIOGI

În luna august, arheologii au descoperit în satul Zamciogi o aşezare istorică din timpul epocii romane târzii. Potrivit specialiștilor, obiectele găsite au o vechime de circa 1.600 de ani. Printre acestea e şi o unealtă din lemn, unică în spaţiul dintre Bug şi Tisa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite