Agenţia Proprietăţii Publice a scos la vânzare zeci de bunuri ale statului. Acum acestea sunt oferite la preţuri reduse chiar şi de şapte ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea bunurilor proprietate de stat este de aproape un miliard de lei, inclusiv pachete de acţiuni a 45 de întreprinderi, un avion şi o duzină de construcţii în paragină.

Şi în acest an, guvernanţii încearcă să aducă bani la buget din privatizare, scăpând totodată statul de bunurile care generează pierderi. Şefii de la Agenţia Proprietăţii Publice (APP) nu sunt siguri însă că proprietăţile scoase la licitaţie îşi vor găsi cumpărătorii, chiar dacă unele au fost ieftinite cu circa 50% faţă de anul trecut.


„Multe bunuri nu sunt atractive pentru investitori. La Şoldăneşti se vinde întreprinderea „Tehservice-Gama", care e, de fapt, o clădire pustie cu teren aferent. Restul a fost vândut contra datorii. Acum poate doar vreun localnic va dori să procure ce a rămas", susţine Tudor Copaci, directorul general al Agenţiei.


ÎNTREPRINDERI-POVARĂ PENTRU BUGET


Experţii vin cu sugestii. „Întreprinderile care nu aduc niciun folos statului, ba chiar generează pierderi, ar putea fi vândute şi la preţ de un leu, cu condiţia ca noul proprietar să reorganizeze compania şi să investească în dezvoltarea ei", consideră economistul Mihai Bologan.
Cele mai valoroase active scoase în actuală rundă de privatizare sunt uzina „Vibropribor" din Chişinău şi Blocul administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie cu terenul aferent de circa 9,1 hectare, amplasat la ieşirea din Capitală.
Pentru fiecare dintre aceste bunuri statul cere 155 de milioane de lei, cu mult mai puţin comparativ cu licitaţiile de anul trecut. Astfel preţul uzinei „Vibropribor" a fost redus cu 80,5 milioane de lei, iar al blocului Institutului - cu 145 de milioane de lei.

image

FOTO: Uzina "Giuvaier", un exemplu al managementului prost

Tudor Copaci explică micşorarea preţului uzinei prin faptul că, după reevaluare, din pachetul scos la vânzare au fost excluse o grădiniţă şi două baze de odihnă. Totodată, după eşecul unei licitaţii, la următoarea preţul este micşorat cu cel puţin 10%, susţine directorul APP.
„Vibropribor", o întreprindere-mamut specializată în producerea aparatelor electrice de măsurat şi a pieselor pentru instrumente optice, lucrează la nici 20% din capacitate, iar spaţiile industrilae de peste 9.000 de metri pătraţi stau neutilizate.


În cazul blocului Institutului, investitorii ar putea fi atraşi mai mult de terenul de 9,1 hectare, amplasat în imediata apropiere a unui hipermarket. În vecinătate, o firmă vinde un teren de 0,4 hectare contra sumei de 600 mii de euro. Altfel spus, un ar de pământ în zonă costă circa 15 mii de euro, cu 30% mai mult decât cere statul.


Nici alte averi ale statului nu par a fi atractive, potrivit specialiştilor. „Se vând pachete mici de acţiuni la o bancă, dar acestea nu prezintă interes pentru investitori, deoarece nu le asigură controlul, spune expertul economic Vlad Bercu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite