Află ce pasiuni au diplomații acreditați în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul SUA William Henry Moser este pasionat de ciclism
Ambasadorul SUA William Henry Moser este pasionat de ciclism

Fac aranjamente florale, colecționează obiecte de artă, joacă golf sau practică ciclismul. Sunt doar câteva dintre hobby-urile ambasadorilor străini acreditaţi în Republica Moldova.

Mereu ocupaţi, îmbrăcaţi la patru ace, discreţi în apariţiile publice şi rezervaţi în declaraţii. Aşa îi vedem mai tot timpul pe diplomaţii trimişi să reprezinte interesele ţărilor lor în Republica Moldova. În timpul liber, ambasadorii uită însă de uzanţele protocolare, schimbă costumul şi cravata pe ţinute lejere şi îşi dau întâlnire cu pasiunile lor.

William Henry Moser, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, este unul dintre cei care reuşeşte să-şi croiască timp pentru sport, indiferent de cât de încărcat ar fi programul său. „Mă străduiesc să-mi rezerv zilnic o oră pentru mişcare. Fac ciclism, înot, ridic greutăţi şi fac exerciţii fizice în sala de sport. În fiecare săptămână, merg o oră şi jumătate cu bicicleta prin câmp, cu excepţia zilelor în care pământul e prea umed sau este acoperit de zăpadă", spune ambasadorul SUA.

VRĂJIT DE MUZICĂ ŞI FLORI

De asemenea, deja de 26 de ani, trimisul Washingtonului la Chişinău colecţionează CD-uri cu muzică clasică din secolele XX şi XXI. La reşedinţa sa, are aproximativ 300 de discuri originale. „Ascult lucrările compozitorilor europeni şi americani. Favoritul meu este Aaron Copland, iar lucrarea preferată - sextetul său din 1937, pe care îl am în mai multe variante. Din creaţia secolului XXI, îmi place «Tempest Fantasy» de Paul Moravec, din anul 2004", precizează ambasadorul.

Şeful misiunii diplomatice americane este şi un împătimit al florilor, o pasiune moştenită de la părinţi încă din copilărie. „O ajutam pe mama mea să le crească. În Moldova, am semănat în luna februarie petunii roşii, care înfrumuseţează acum balcoanele casei mele", povesteşte diplomatul. Trece des şi pe la florărie, îşi alege cu grijă plantele şi le combină singur în buchete. „Cumpăr flori de sezon crescute în Moldova: asteri, trandafiri şi crizanteme. Cred că este o modalitate bună de a susţine economia locală", explică William Henry Moser.

O COLECŢIE IMPRESIONANTĂ DE TABLOURI

image

Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău.

FOTO: Tudor Iovu

Reprezentantul României în Moldova spune că în timpul liber, de cele mai multe ori, se plimbă cu familia prin parcurile sau împrejurimile Chişinăului şi este un spectator fidel al teatrelor şi evenimentelor culturale din Capitală. Familia lui Marius Gabriel Lazurca are şi o colecţie de invidiat de obiecte de artă. „Nu am numărat niciodată lucrările deţinute. Probabil şi din motivul că obiectivul nostru nu este de a acumula un capital patrimonial. La o estimare rapidă, realizez că trebuie să fie deja câteva zeci, mai cu seamă pânze, desene şi gravuri, iar soţia îşi compune încet-încet o colecţie de ceramică", dezvăluie diplomatul, care a trecut Prutul în 2010.

A DESCOPERIT PICTORII BASARABENI

Deşi îi este greu să numească o lucrare preferată, Marius Lazurca remarcă „Masa", unul dintre ultimele tablouri cumpărate, semnat de bucureşteanca Monica Timofei. Când e vorba de autorii favoriţi, ambasadorul are câteva principii după care îi alege. „Îmi plac artiştii care înţeleg să fie moderni fără să se rupă de tradiţia marii picturi europene şi cei capabili să se exprime utilizând medii multiple - pictură în ulei, fotografie, grafică, instalaţii. Fără să fie singurul exemplu pe care l-aş putea da, îl evoc doar pe Andrei Rosetti, care e pictor, fotograf, grafician şi meşter iconar", explică trimisul Bucureştiului.

O parte din „comoara" ambasadorului se află la Chişinău, el reuşind să-şi completeze colecţia şi cu picturi semnate de artişti autohtoni. „L-am descoperit pe tânărul Gheorghe Lisiţa, de la care am procurat mai multe uleiuri şi desene", menţionează Marius Lazurca.

Cu ochii în cărţi sau după păsări

Ambasadorul celeilalte ţări vecine, Ucraina, spune că odihna în sânul naturii este ocupaţia sa preferată. De asemenea, Serhii Pyrozhkov colecţionează cărţi. Deşi nu ştie exact câte volume are, diplomatul recunoaşte că, odată cu dezvoltarea tehnologiilor moderne, a cam renunţat la acest hobby. „Anterior, încercam să colecţionez cărţi rare şi neobişnuite, dar acum, în epoca internetului, involuntar am trecut la lecturarea cărţilor în format electronic", notează Excelenţa Sa.

De câteva decenii, cartea preferată a reprezentantului Kievului este „Jocul cu mărgele de sticlă" semnată de laureatul Premiului Nobel, Hermann Hesse. În acelaşi timp, Serhii Pyrozhkov este pasionat de cantrenele lui Omar Khayyam.

Şi ambasadoarea Suediei citeşte mult. De curând, însă, Ingrid Tersman a descoperit golful. „Am început să joc golf acum un an, în Moldova, şi recent am reluat orele de tenis, după o pauză de câţiva ani", specifică şefa misiunii suedeze de la Chişinău, mărturisind, tototodată, că în timpul liber urmăreşte păsările. „În Moldova sunt multe păsări frumoase, pe care nu le găseşti în nordul Europei şi-mi face plăcere să le privesc", spune ambasadoarea.

La rândul său, ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal, îşi dedică week-endurile familiei. „Îmi place să citesc, dar, de cele mai multe ori, mă joc cu fiul meu de opt ani şi mă uit la meciurile de fotbal. În general, am puţin timp liber", afirmă diplomatul turc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite