Acces îngrădit la informaţii, la Arhivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele piese transmise Muzeului Naţional de Istorie
Primele piese transmise Muzeului Naţional de Istorie

Doctorul în drept Mihai Taşcă a adresat o scrisoare deschisă premierului Vlad Filat în care îl atenţionează despre îngrădirea accesului la informaţie de către Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova.

Autorul rubricii „Arhivele comunismului" de la „Adevărul" susține că lucrurile au deraiat odată cu numirea în funcţie a unui nou director al serviciului. Mihai Taşcă spune că, încă în luna iulie acestul an, a depus pe numele directorului Serviciului de Stat de Arhivă, Ion Varta, o cerere prin care solicita executarea hotărârii Curţii Supreme de Justiţie, din 2007, prin care instanţa obliga Serviciul de Informaţii şi Securitate să-i pună la dispoziţie dosarele persoanelor supuse represiunilor politice. În prezent, o parte din dosarele respective au fost transferate la Arhiva Naţională, iar Mihai Taşcă afirmă că nu are acces la ele.

„Poate că nu vă scriam dacă ar fi fost vorba de un caz singular. Cu regret, este o tendinţă. Şi nu e vorba doar de cazul meu", menţionează istoricul, notând totodată că nu are mandatul mai multor colegi să relateze despre derapajele lui Ion Varta în raport cu alţi cercetători.

Mihai Taşcă sugerează că, poate, ar fi fost cazul să fie consultat mediul istoricilor pentru desemnarea unui specialist în funcţia de director al Serviciului de Stat de Arhivă.

„Nu am văzut această adresare, dar mă amuză astfel de declarații. Nu am îngrădit accesul la arhive niciodată", spune, în replică, Ion Varta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite