Absolvenţii instituţiilor rezidenţiale sunt încurajaţi să-şi continue studiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei aproape 800 de tineri care au absolvit anul acesta instituţiile rezidenţiale din Republică, 17% au ales să revină acasă, iar ceilalţi s-au înscris în licee şi şcoli de meserii.

Potrivit expertului, tinerii care aleg şcolile de meserii sau profesionale sunt ajutaţi de organizaţii non-guvernamentale, carele oferă burse, dar şi de Ministerul Educaţiei. Elevii cu statut de orfan sau care se află sub tutelă sau curatelă la absolvirea instituţiei rezidenţiale primesc o indemnizaţie unică în mărime de 5.000 de lei.

La absolvirea şcolii profesionale şi de meserii, a instituţiei medii de specialitate sau a instituţiei de învăţământ superior se oferă o altă indemnizaţie unică, de 10.000 de lei. Copiii cu deficienţe mintale din instituţiile auxiliare pot să-şi continue studiile timp de un an în cadrul unei clase de meserii, unde pot deprinde modalităţi de prelucrare a lemnului, împletire a loziei.

„Instituţiile auxiliare susţin traseul educaţional al copilului, pentru că atunci când copilul însuşeşte o profesie procentul de incluziune socială este mult mai mare. Aceşti tineri pot presta o muncă calificată", a declarat Virginia Rusnac. Numărul total de absolvenţi ai instituţiile rezidenţiale din subordinea Ministerului Educaţiei, în perioada 2007 - 2012, este de aproximativ 6.500 de tineri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite