20 DE ANI DE INDEPENDENȚĂ Libertate cu gust amar după două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este răspunsul sintetizat la întrebările: „Ce am pierdut şi ce am câştigat după proclamarea Independenţei şi ce serbăm, de fapt, la 27 august?". Lideri de opinie şi personalităţi din diferite domenii, invitaţi la discuţie de „Adevărul", vorbesc de frustrări, idealuri pierdute, dar şi despre optimism.

Martorii evenimentelor de acum 20 de ani pot fi împărţiţi azi în două tabere. Optimiştii sunt siguri că „din acest moment începem un drum firesc şi matur", în timp ce vocile pesimiste spun că „ne-am împiedicat undeva la începutul anilor ‘90" şi nu ne putem ridica pentru a merge înainte.

„Până atunci existau 15 fraţi şi surori cu doi taţi tirani care nu ne ofereau nicio libertate. În 1991 am primit marea şansă de a ne clădi biografiile şi destinele. A fost o oportunitate extraordinară. Totuşi, s-a văzut că unele din cele 15 odrasle erau mai puţin pregătite pentru această şansă", afirmă dramaturgul Constantin Cheianu.

Mai puţin pregătită pentru această şansă a fost şi Moldova, o spun într-un glas analiştii.


„Am câştigat o profundă frustrare că suntem o provincie fie a Rusiei, fie a Europei. Suntem dependenţi atât economic, cât şi politic, poate mai dependenţi decât în timpul URSS. Atunci eram o ţară, exista o planificare economică, acum avem o dominaţie politico- oligarhică", crede analistul Victor Gurău.

„Avem un bilanţ jalnic: două conflicte separatiste, armată străină pe teritoriul ţării, o treime din cetăţeni fugiţi peste hotare, o limbă fără denumire. Vorba filosofului Ludwig Wittgenstein: «nu e nimic de celebrat»", concluzionează scriitorul Vitalie Ciobanu.

CITEȘTE ȘI August 1991: România se pregătea să găzduiască un guvern moldovean în exil

FREEDOM HOUSE Liberi doar pe jumătate, după 20 de ani de Independență

Alexandru Moșanu, primul președinte al Parlamentului: „Europa vrea de la Moldova mai mult decât noi"

AM PIERDUT RESPECTUL, AM CÂŞTIGAT LIBERTATEA


Şi jurnalista Valentina Ursu spune că visul anului 1991 „s-a cam spulberat". „Dar îmi pun întrebarea dacă totul e pierdut? Cred că nu. Sigur că în aceşti ani de pe buzele moldovenilor nu a dispărut cuvântul criză, criză economică, identitară, socială. Poate că mai avem imunitate să depăşim şi aceste probleme", este convinsă moderatoarea de la radio „Europa Liberă".


După ce au primit cu emoţie vestea libertăţii în august 1991, unii pot spune cu greu astăzi ce au avut de câştigat. Lista pierderilor este însă lungă.

„Am pierdut respectul unul faţă de altul, am pierdut mulţi oameni buni şi clasa intelectuală, industria, economia. S-au făcut prea multe greşeli, încât ni se pare că am rămas încă în anii ‘90. Drumul către o poveste de succes ar fi putut fi mai scurt. Sistemul nostru de a crea, de a percepe şi de a dezvolta este prea greoi", susţine directorul general al „Moldasig", Vitalie Bodea.

„Am avut numai de câştigat, pentru că ne-am desprins de un imperiu care a deznaţionalizat poporul nostru. Am câştigat libertatea, pentru că generaţia mea privea cu mare speranţă Prutul. Am câştigat multe, dar nu am folosit ceea ce am câştigat, asta ne-a făcut să ratăm multe altele", îl contrazice profesoara Ana Bejan, ex-prefect al judeţului Soroca.

„Am privit cu emoţie secvenţele filmate atunci. Am fost acolo. E adevărat că am aşteptat mai mult de la cei care au fost în fruntea ţării. Totuşi, nu se ştie unde ar fi plecat cei aproape un milion de moldoveni, dacă nu ar fi avut loc puciul. Poate în Siberia sau în alte locuri mai reci. Am câştigat, dar nu deplin. Nu suntem atât de independenţi, depindem tot de cineva sau de ceva", conchide actorul Petru Hadârcă.

Moldova este violată atât economic, cât și politic. Am revenit la începutul începuturilor.

Victor Gurău
Analist politic


Din acest moment pornim pe un drum firesc. Moldova începe să fie o societate matură.

Constantin Cheianu
Publicist

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite