Visul american în loc de studenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plecaţi la muncă peste ocean pentru câteva luni de vară, prin programul Work and Travel, mulţi tineri moldoveni rămân să-şi continue aventura vieţii în Statele Unite ale Americii. Lasă în urmă familia, prietenii sau facultatea de acasă, în speranţa unui trai mai bun pe „tărâmul făgăduinţei", iar criza nu-i sperie.

Alina Burduja are 23 de ani şi locuieşte de doi ani în Florida. Are două joburi, care-i mănâncă tot timpul liber, dar nu se plânge. „Lucrez la recepţia unui restaurant vestit şi câteva ore le petrec la un magazin de haine şi accesorii. În această ţară nu câştigi doar bani, ci şi experienţă, maturitate, responsabilitate", spune Alina, mărturisind că s-a acomodat destul de uşor.

„Chiar dacă e o distanţă enormă până în Moldova, o diferenţă mare de limbă şi de cultură, m-am adaptat repede la noul meu trai. Îmi petrec mult timp cu alţi moldoveni stabiliţi aici şi mă simt mai aproape de casă", se destăinuie tânăra.

Atunci când programul studenţesc cu care venise a expirat, Alina a decis că va rămâne în SUA. „Îmi găsisem viitorul soţ printre studenţii basarabeni şi eram fericită. În plus, poporul american ne dă în fiecare zi suflul de libertate pe care acasă nu l-am simţit. Îi respect pe aceşti oameni pentru că au reuşit să-şi construiască o societate fără niciun fel de prejudecăţi", recunoaşte tânăra.

DEPARTE DE CEI DRAGI, DAR FERICITĂ
Deşi este departe de cei dragi, Alina şi Vadim, soţul ei, nu vor să se întoarcă acasă. „Îmi amintesc de familie cu mare drag, îi port mereu în suflet. Nu i-am văzut de trei ani. Ceea ce regret cel mai mult este că ei pot vedea doar în fotografii realitatea care ne înconjoară zilnic", mai spune fata. La fel ca şi Alina, Eugen Aftenii a plecat în America acum un an şi jumătate, împreună cu mai mulţi colegi de facultate.

Toamna, în septembrie, când toată lumea s-a întors acasă să-şi continue studiile, Eugen a hotărât că va încerca să-şi contruiască viaţa peste ocean. S-a angajat din start în calitate de salvamar, iar peste un an, a mai „sărit" o treaptă, fiind asistent al unei companii care se ocupă cu instalarea şi întreţinerea piscinelor artificiale. „Am reuşit să avansez, în cadrul aceleiaşi companii, doar demonstrându-le că sunt responsabil şi că pot avea încredere în mine", mărturiseşte Eugen.

PATRONUL ÎI ESTE PRIETEN
Ceea ce l-a uimit cel mai mult pe tânărul de 22 de ani este relaţia lejeră pe care o au şefii cu subordonaţii. „Patronul îmi este un prieten foarte bun, care munceşte cot la cot cu noi. Nu îmi prea amintesc să fi auzit în Moldova de vreun şef care să cureţe piscine. În plus, aici cine munceşte bine, ia şi bani frumoşi", remarcă băiatul. Întrebat unde se vede în zece ani, Eugen recunoaşte că şi-ar dori să-ţi poată construi un viitor în America.

„Muncesc zi şi noapte ca să-mi realizez visul. Mi-e foarte dor de părinţi şi prietenii care au rămas acasă, dar simt că doar aici viaţa îmi poate oferi oportunităţi reale, nu imaginare", conchide Eugen.

Poporul american ne dă în fiecare zi suflul de libertate și democrație pe care acasă nu l-am simțit.
Alina Burduja, angajată în Florida

4.000 DE STUDENŢI ÎN 2010
În 2010, potrivit Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău, aproximativ 4.000 de tineri din Republica Moldova au mers în America prin programul Work and Travel. În total, peste 130.000 de studenţi din întreaga lume au ales să muncească vara în SUA.

Vrea să-şi găsească
un prinţ peste ocean

O poveste asemănătoare este cea a Luciei Sopco (foto), fostă studentă la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat. Deşi a visat ani la rând să devină un avocat în Republica Moldova, Lucia a ales să meargă în „ţările calde", acolo unde se simte ca la ea acasă. „Sunt de un an şi jumătate în Chicago. În tot acest timp, am schimbat mai mult de cinci joburi. Lucrez foarte mult, dar sunt şi răsplătită pe merit pentru efort", spune tânăra de 22 de ani.
Lucia povesteşte că singura problemă pe care a avut-o ţinea de mâncare, riscând să se îngraşe.

„Ştiţi şi voi cât de calorice sunt alimentele aici. Cu greu, dar am reuşit să-mi fac un regim", mărturiseşte fata. Întrebată ce au americanii şi nu au moldovenii, Lucia a replicat că „sunt foarte respectuoşi, optimişti şi lipsiţi de prejudecăţi. Se simt bine chiar dacă au câteva kilograme în plus, nu risipesc banii pe haine scumpe şi cluburi de noapte. În schimb, merg măcar de două ori pe an în călătorii".

La fel ca şi alţi semeni, tânăra visează cu ochii deschişi la un viitor prosper în Chicago, oraş de care mulţi au auzit doar în filme până a veni acolo. „Sper să fac o facultate aici, apoi să am un serviciu stabil. Îmi mai rămâne să-mi găsesc un prinţ într-un BMW alb, să mă căsătoresc şi să trăiesc fericită", spune, mai în glumă, mai în serios, Lucia.

Tinerii moldoveni spun că muncesc mult în SUA, dar sunt răsplătiţi pe măsură

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite