În atacurile raider de la băncile din Republica Moldova au fost implicați și traficanți de arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii firmei Rietel Limited, care pentru o noapte, în luna iulie, au deţinut peste 16% din capitalul Băncii de Economii, au fost acuzaţi în 2009 de contrabandă cu armament

Oamenii de afaceri Viorel şi Victor Ţopa susţin într-un memoriu difuzat ieri că operaţiunile recente de preluare frauduloasă de acţiuni ar avea „semnătura lui Vlad Plahotniuc". În replică prim-vice preşedintele Parlamentului declară că cei doi Ţopa îndeplinesc o comandă politică.

Memoriul făcut public de Viorel şi Victor Ţopa, relevă pe larg modul cum au operat persoanele implicate în tranzacţiile ilicite cu acţiunile celor patru bănci şi firma de asigurări Asito.

Am luat ca exemplu cazul celor circa 16,36% din capitalul Băncii de Economii (BEM), care a ajuns pentru o noapte în proprietatea companiei Rietel Limited, înregistrată în Noua Zeelandă, iar ulterior pachetul a fost transmis unei alte firme, Lectom Ltd.

Schema de preluare a fost simplă. Printr-o ordonanţă din 16 mai 2011, emisă de judecătorul Gheorghe Marchitan de la Judecătoria Căuşeni, s-a dispus transmiterea pachetului de acţiuni în beneficiul Rietel Limited, pentru o datorie de circa 7 milioane de dolari, ce figura pe numele lui Sergiu Daţco, din Valea Verde, Căuşeni.

Ordonanţa a fost emisă în baza copiilor unor contracte de împrumut şi fidejusiune, potrivit cărora, Sergiu Daţco ar fi împrumutat de la Rietel Limited cele 7 milioane de dolari, „iar Zilena Com SRL, FPC Minerva SRL, Bondari Stela, Grosu Nicolae şi Grosu Silvia ar fi garantat rambursarea cu acţiunile deţinute în cadrul BEM şi cotele din capitalul social al firmelor garante", precizează Viorel şi Victor Ţopa.

Proprietari peste noapte

Peste două luni, la 12 iulie, decizia Judecătoriei Căuşeni a fost executată, fără ca proprietarii să fie înştiinţaţi, iar acţiunile BEM ce aparţineau firmelor Zilena Com şi FPC Minerva au ajuns la Rietel Limited. E adevărat că nu integral. Cele două firme deţineau împreună 18,49% din capitalul BEM, dar, la 13 iulie, doar 16,36% din acţiuni au devenit obiectul unei tranzacţii de împăcare într-un proces ce a avut loc la Judecătoria Centru din Capitală.

Traficanţi de arme

În baza încheierii judecătorului, acţiunile au trecut în proprietatea companiei Lectom Ltd din Marea Britanie. Celelalte 2,13% din acţiuni, ce aparţin firmei Zilena Com n-au fost transferate, fiind la evidenţa Depozitarului Naţional de Valori Mobiliare. Proprietarul firmei Rietel Limited este compania Vicam (Auckland) Limited din Noua Zeelandă, al cărei unic acţionar este cetăţeanul Nesita Manceau din Philipine, care mai figurează ca administrator şi proprietar la peste 20 de firme offshore.
Una dintre firmele deţinue de Nesita Manceau, SP Trading, a fost acuzată de trafic de arme. Astfel în decembrie 2009, un avion Il-76 burduşit cu armament din Coreea de Nord pentru Iran a fost reţinut în aeroportul din Bangkok, Thailanda.
Cei cinci membri ai echipajului, patru cazaci si un bielorus, sunt incatusati, iar aeronava este perchezitionata de la un capat la altul. Documentele de bord care pretind ca avionul transporta doar echipamente petroliere sunt false. Rand pe rand, cele 147 de containere din cala isi dezvaluie adevaratul continut: 35 de tone de explozibili, rachete anti-aeriene si lansatoare de racheta computerizate. Armamentul provine din Coreea de Nord si destinatia sa finala este Republica Islamica Iran. Bazata pe informatii furnizate de spionajul american, actiunea politiei thailandeze declanseaza o investigatie internationala sub auspiciile legislatiei pentru combaterea terorismului. Captura din Bangkok dovedeste ca embargoul ONU pentru export-import de armament, impus Coreei de Nord si Iranului in urma testelor nucleare, a fost violat. Stirea intra rapid pe fluxul marilor agentii de presa, fiind preluata pe toate meridianele. Anchetatorii urmeaza piste in Hong Kong, Spania, Georgia, Ucraina si Kazahstan. Ies la iveala conexiuni dintre avionul sechestrat in Thailanda si Alexander Zykov, un afacerist cazac acuzat ca a sprijinit logistic gruparea Hezbollah si conectat la cei mai temuti traficanti de arme din lume: rusul Victor Bout si sarbul Tomislav Dmanjanovic.

Mai multe citiţi aici

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite