Supermarketul bate "raiul sovietic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova, locuitorii ţării se pot bucura de faptul că pot cumpăra din supermarket sau de la piaţă orice le pofteşte inima: de la fructe de mare, parfum francez sau ciocolată elveţiană până la pepeni verzi în plină iarnă.

Concetăţenii noştri încă obişnuiesc să blameze capitalismul şi economia de piaţă, care a venit peste noi acum 20 de ani. Puţini însă îşi amintesc că, în ultimii ani de existenţă a imperiului sovietic, pentru a cumpăra marfă de calitate trebuia să stai ore în şir la coadă, iar în unele cazuri chiar cu anii, cu toate că aveai bani. De exemplu, pentru a avea un automobil Jiguli sau un set de mobilă românească rândul era pentru câţiva ani înainte.

"Raiul sovietic", cu rafturi goale în magazine

În magazinele alimentare,rafturile erau semigoale sau încărcate cu produse care nu erau întrebate. „Deficitul" era vorba zilei, iar la finele anului 1990 în toate fostele republici sovietice au fost introduse tichete şi „invitaţii" pentru procurarea unui tip de marfă. De exemplu, un bărbat avea dreptul să cumpere într-un an doar cinci seturi de lenjerie, o pereche de pantaloni, două cămaşe. Un costum, sau un palton putea fi cumpărat doar o dată la trei ani.

Cu siguranţă, cei 20 de ani de independenţă şi de (pseudo)capitalism au adus numeroase probleme, dar dacă ne uităm în jurul nostru observăm şi plusurile. Datele oficiale arată că practic fiecare moldovean are acum telefon mobil, fiecare al doilea are televizor, rafturile magazinelor abundă de bunătăţi de pe tot globul, iar pe străzi se înghesuie automobile de lux.
Diferenţele se pot observa nu doar în oferta bogată, ci şi la preţ. În 1990, pentru a cumpăra un televizor color trebuia să munceşti cel puţin trei luni, dacă erai plătit cu un salariu mediu de 248 de ruble, cât era în fosta URSS. Acum, cu un salariu mediu lunar de circa 3.000 de lei poţi cumpăra chiar două televizoare.
Balanţa se înclină în altă parte când comparăm costurile altor mărfuri. Bunăoară, dintr-un salariu putem procura mai puţină pâine, orez, zahăr sau lapte. Situaţia reflectă în parte dezastrul din agricultura moldovenească, spun experţii.

AM ÎNTÂRZIAT CU REFORMELE

Potrivit lui Viorel Chivriga, economist la IDIS „Viitorul", nu putem spune că în cei 20 de ani am avut un salt în dezvoltarea economică şi socială, deşi pe alocuri sunt progrese vizibile. „Cred că în 20 de ani de tranziţie şi independenţă puteau fi realizate mai multe. Republica Moldova a avut chiar şansa de a fi o ţară de succes, asemenea Ţărilor Baltice. Problema este că nu s-au făcut la timp reformele necesare, iar cele înfăptuite nu au fost făcute cu cap", constată analistul economic.

PIB-UL, ÎN SCĂDERE

În 1990, PIB-ul era în Moldova de 6.170 de dolari pentru fiecare locuitor, aproape de media URSS. Salariul mediu ajungea la 409 dolari, la cursul oficial de schimb. Anul trecut, PIB-ul pe locuitor era de 3.540 de dolari, iar salariul mediu, circa 245 dolari.

Back in URSS: „Tot mai bine era atunci..."

Eugenia Pogor
eugenia.pogor@adevarul.ro

Jumătate din moldoveni regretă destrămarea Uniunii Sovietice, arată datele Barometrului de Opinie Publică, efectuat în noiembrie 2009. Dacă s-ar organiza un referendum, 44% din populaţie ar vota pentru ca Republica Moldova să redevină parte a unei URSS refăcute total sau parţial, în timp ce 30% ar vota contra.
Potrivit sondajului, 57% din populaţie consideră că o duceau mai bine înainte de 1991. Oamenii spun că aveau atunci mai multe locuri de muncă şi condiţii de locuit mai bune, asistenţa medicală şi educaţia erau mai calitative, pensiile asigurate bine şi la timp. Peste 50% cred că pe timpurile sovietice ordinea generală în ţară era mai bună, iar nivelul corupţiei - mai scăzut.

NOSTALGICI PRINTRE TINERI

Curios este că mai mult de jumătate dintre nostalgici sunt tineri, care ştiu despre acele vremuri doar de la părinţi, din cărţi sau din filme.
Pe de altă parte, 40% consideră că situaţia este mai bună acum la capitolele accesul la informaţie, libertatea de a călători, de a se exprima, de a-şi alege şi de a practica o religie.
Experţii pun această nostalgie pe seama faptului că astăzi Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa. În acelaşi timp, sondajele arată că majoritatea moldovenilor îşi doreşte ca Moldova să adere la Uniunea Europeană.
Formată în 1922, URSS a fost un stat izolat. Cetăţenii sovietici nu aveau dreptul să iasă peste hotare, decât cu permisiunea KGB-ului Partidul Comunist era singura formaţiune politică. Învăţământul şi presa erau ideologizate. Imperiul s-a destrămat în 1991, când cele 15 republici-surori şi-au proclamat independenţa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite