Satul Rudi, perla din nordul Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea din satul Rudi este vizitată în fiecare duminică de zeci de localnici și străini
Mănăstirea din satul Rudi este vizitată în fiecare duminică de zeci de localnici și străini

La vreo 200 de kilometri de Chişinău, într-o localitate din raionul Soroca, pe malul Nistrului, te poţi retrage pentru a savura liniştea divină a unor meleaguri puse la încercare de un trecut tumultuos

Fie cu un autobuz de rută, fie cu maşina proprie, merită să parcurgi distanţa. Unde în altă parte ai putea descoperi atât de multe aşezări istorice ascunse în mijlocul pădurii? Natura e de o frumuseţe de nedescris, iar trecutul şi prezentul se îmbină armonios. De fapt, la Rudi, un sat cu puţin peste o mie de locuitori harnici şi plini de viaţă, totul te inspiră.

Istoricii vorbesc despre zeci de vestigii pe care le poţi vedea în localitate. Să începem însă de la Mănăstirea de maici „Sfânta Treime", construită în anii 1774-1777, la porunca domnitorului Grigore Ghica al III-lea, care s-a tratat la izvoarele curative de aici. Locaşul e la vreun kilometru de sat, în inima pădurii. În fiecare duminică, zeci de localnici şi străini străbat drumul şerpuit de ţară pentru a asista la Sfânta Liturghie.

PĂDUREA „LĂUTARILOR"

De la măicuţele cu feţe blânde şi mâini bătătorite de muncă, înveţi cum să uiţi de grijile lumeşti şi să te împaci cu Dumnezeu şi cu tine însuţi. „Mănăstirea este un loc unde se adună energia duhovnicească prin rugăciunea celor care şi-au închinat viaţa Domnului. Pelerinajul pe la astfel de locaşuri este important pentru alinarea inimii, dar şi mai important - pentru întărirea credinţei", afirmă părintele Patroclu. Ar trebui să te opreşti măcar pentru jumătate de oră şi în pădurea seculară. Pe bună dreptate poate fi numită deosebită. Nu în zadar regizorul Emil Loteanu a ales să filmeze anume aici câteva secvenţe pentru filmul „Lăutarii".

„FARFURIA TURCULUI"

Dacă ai curaj, mergi pe jos să vezi vestita cetăţuie „Farfuria turcului". Atenţie însă. Nu te porni fără să fii însoţit de un localnic, altfel ai putea să nu mai dai de ea. Doar două cruci foarte vechi şi un panou ascuns printre copaci arată că monumentul se află anume aici. Cetatea are forma unei farfurii, cu înălţimea de zece metri, prezentându-se ca o ridicătură rotundă, puţin înclinată, având 60-70 de metri în diametru, fiind înconjurată de un şanţ. „Datează din secolele X-XII, fiind o fortificaţie de apărare a localnicilor. Există mai multe versiuni despre acest monument luat sub ocrotirea statului, se pare însă că enigma acestui loc nu a fost încă descoperită", explică profesorul de geografie din Rudi Vasile Ciobanu, un bun cunoscător al istoriei satului.

Şi mai vechi este monumentul „Trei cruci" unde cândva s-au aflat trei troiţe din piatră. Aici se află o cetate din secolele IV-III î.e.n., formată din trei valuri de pământ înalte de trei metri şi şanţuri cu o adâncime de doi metri. Potrivit istoricilor, aici s-ar fi găsit urme ale culturii getice. Crucile au fost restabilite de sătenii din Rudi şi sfinţite în 2005 de regretatul părinte Dorimedont, Episcop de Edineţ şi Briceni.

MONUMENT UNESCO

Nu pleca până nu vezi şi singurul monument din Moldova inclus în lista patrimoniului UNESCO - Arcul Geodezic Struve. Aceasta face parte dintr-o reţea de 265 de puncte de observaţie, reprezentate prin cuburi de piatră, situate în zece ţări: Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina şi Moldova. Reţeaua a fost concepută pentru evaluarea parametrilor tereştri.

Multe dintre enigmele de la Rudi rămân însă descoperite doar pe jumătate. „În perioada sovietică, în satul nostru veneau autocare întregi cu arheologi de peste tot. Acum, din păcate, se întâmplă prea rar să fim vizitaţi de specialişti", mai spune Vasile Ciobanu. ;

TRANSPORT

Satul Rudi se află la circa 200 de kilometri de Capitală şi la doar 25 de kilometri de oraşul Ocniţa.

CAZARE

Nu găseşti un hotel decât la Soroca sau Ocniţa, în cazul în care nu eşti găzduit de vreun localnic.

PRÂNZ

În localitate nu vei găsi niciun bistro sau restaurant. Cel mai indicat e să-ţi iei mâncare la pachet.

COSTURI ACCES

Ai nevoie de câteva sute de lei ca să-ţi alimentezi maşina cu combustibil sau de 75 de lei pentru un bilet la autobuz, care opreşte la intrarea în sat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite