SCANDAL Armenia rupe relațiile diplomatice cu Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armenia rupe relaţiile diplomatice cu Ungaria, a anunţat vineri preşedintele armean, Serj Sargsian, în cadrul unei întâlniri convocate de urgenţă cu diplomaţii acreditaţi la Erevan.

"Declar oficial că astăzi întrerupem relaţiile diplomatice şi toate legăturile oficiale cu Ungaria", a declarat şeful statului armean, citat de agenţia News-Armenia.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat în urma deciziei autorităţilor de la Budapesta de a repatria la Baku un ofiţer azer condamnat la detenție pe viaţă de justiţia ungară pentru omorul unui militar armean.

În februarie 2004, locotenentul Gurghen Margarian din cadrul armatei armene, trimis la Budapesta pentru a urma cursuri de limbă engleză în cadrul programului NATO "Parteneriatul pentru pace", a fost ucis cu toporul de către ofiţerul azer Ramil Safarov, participant la aceleaşi cursuri. În aprilie 2006, un tribunal din Budapesta l-a condamnat pe ucigaș la închisoare pe viaţă. Vineri, el a ajuns în Azerbaidjan, unde a fost graţiat imediat de preşedintele Ilham Aliev.

Presa din Armenia și Ungaria a scris joi că Azerbaidjanul intenţionează să cumpere obligaţii guvernamentale ale Budapestei în valoare de două-trei miliarde de euro. Potrivit experţilor de la Erevan, autorităţile de la Baku s-au folosit de această tranzacţie pentru a reclama repatrierea lui Safarov.

"Trebuie să reacţionăm după acest gest, pentru că este vorba despre o crimă pe criterii etnice al cărei autor a fost disculpat de o ţară membră a Uniunii Europene. Este un semnal foarte prost", a comentat şeful statului armean.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite