Premierul Vlad Filat şi alţi milionari moldoveni au datorii faţă de bugetul statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe companii din ţara vecină controlate de oameni de afaceri şi politicieni din Republica Moldova au restanţe de milioane faţă de diferiţi creditori şi bugetul României. O parte din moldovenii bogaţi au ajuns să fie executaţi silit de autorităţile din dreapta Prutului care încearcă să-şi recupereze banii.

Vlad Filat, Anatol Stati, Valeriu Guma, Valeri Ciapchin, Victor Şelin, Vitalie Iurcu, Vladimir Baldovici... Toţi figurează ca acţionari la firme din România, cu datorii faţă de creditori şi bugetul statului vecin. Lista ar putea fi mai lungă, dacă politicienii ar da dovadă de o mai mare transparenţă. Datoriile sunt pe alocuri mici, de doar câteva mii de lei româneşti, precum e cazul firmelor Unifort Trading SRL, unde în calitate de fondator figurează Vitalie Iurcu, director general al Moldtelecom, sau Stayer AG SRL şi B&B Industry SRL, controlate de Vladimir Baldovici, ex-ministru al Construcţiilor în perioada comunistă.

FIRMA LUI FILAT, PRINTRE RĂU-PLATNICI

Mult mai mari sunt datoriile pe care le are faţă de bugetul de stat al României firma Kapital Invest Company, la care acţionar majoritar este premierul Vlad Filat. Dacă săptămâna trecută obligaţiile restante depăşeau un milion de lei româneşti (circa 3,85 milioane de lei moldoveneşti), apoi la începutul acestei săptămâni datoria a coborât la 998,5 mii de lei româneşti. Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din România (ANAF), faţă de Kapital Invest Company a fost pornită şi procedura de executare silită.

Igor Volniţchi, purtător de cuvânt al premierului, a declarat că la mijloc este o eroare şi că firma deţinută de Vlad Filat n-are datorii la bugetul României. „Au apărut şi anul trecut astfel de informaţii, dar care aşa şi nu s-au confirmat", a precizat Volniţchi.Compania Gerom SA din Buzău, al cărui pachet majoritar de acţiuni este deţinut de către deputatul democrat Valeriu Guma, are o datorie faţă de bugetul României de peste un milion de lei moldoveneşti.

Şi faţă de această companie Fiscul român a început procedura de executare silită. La o cifră de afaceri de circa 100 de milioane de lei, rambursarea unui milion nu ar fi o problemă pentru compania controlată de politicianul moldovean.

ŞI FAMILIA STATI ARE DATORII
N-ar trebui să fie o problemă nici plata datoriei de peste 110.000 de lei faţă de bugetul României pe care o are compania Arpega Trading din Ploieşti, care face parte din imperiul financiar al milionarului moldovean Anatol Stati. Cu toate acestea, şi faţă de această firmă autorităţile fiscale româneşti au iniţiat procedura de executare silită. Faţă de alţi creditori obligaţiunile financiare ale Arpega Trading sunt mult mai mari. La începutul anului 2010, cifra era de circa 65 de milioane de lei moldoveneşti.

Artur Lungu, vicepreşedinte al Ascom-grup, companie controlată de familia Stati, explică această situaţie prin faptul că afacerile grupului au fost afectate de acţiunile autorităţilor din Kazahstan. Astfel, anul trecut toate activele deţinute de familia Stati au fost preluate de compania de stat kazahă Kazmunaygaz.

Şi cel puţin trei companii controlate de milionarul moldovean Valeri Ciapchin figurează în lista datornicilor publicată de ANAF. De exemplu, Valgab Construct are o datorie de circa 900.000 de lei. Acum câţiva ani, partener de afaceri la Valgab Construcut era milionarul român Gabriel Surdu. La începutul lui 2011, faţă de Valeriu Ciapchin şi soţia sa Natalia autoritatea fiscală a emis circa 40 de acte administrative pentru neplata taxelor.

Companii cu datorii de trei miliarde de euro faţă de stat
Autorităţile fiscale din România încearcă să recupereze pe diverse căi datorii de câteva miliarde de euro de la agenţii economici. Potrivit ANAF, 862 de companii mari din România aveau la finele lunii iunie datorii de circa 3 miliarde de lei faţă de buget. Cele mai utilizate măsuri sunt executarea silită şi blocarea conturilor. În doar cinci luni ale anului, Fiscul a blocat peste 1,12 milioane de conturi bancare. În total, circa 4 miliarde de lei româneşti au devenit indisponibile pentru firme şi persoane fizice.

Pentru a scăpa de datorii, mai mulţi oameni de afaceri, dar şi politicieni din România îşi cesionează firmele cu tot cu obligaţiuni unor şomeri din Moldova. „Adevărul" a dezvăluit felul în care mai mulţi moldoveni au devenit patroni peste Prut după ce au semnat mai multe acte, potrivit cărora îşi dau acordul să preia datoriile firmelor deputatului român Constantin Mazilu.

Vlad Filat

Premierul moldovean controlează circa 95% din firma Kapital Invest Company din Iaşi, care se ocupă de închirierea bunurilor imobiliare, potrivit datelor din Registrul Comerţului al României. Până în anul 2005, compania a activat ca tipografie, cu denumirea Dosoftei SA. Conform raportului pe anul 2009, Kapital Invest Company SA a înregistrat în acest an o cifră de afaceri de 2,6 milioane de lei româneşti şi un profit de 892,8 mii de lei.

Click aici să vezi documentul care confirmă datoria companiei premierului Vlad Filat faţă de bugetul României!

Valeriu Guma

Cunoscut om de afaceri. Controlează direct doar 15% din acţiunile companiei Gerom SA din Buzău, un important producător de geamuri securizate din România. Celălalt acţionar majoritar, compania Hystria Expert, aparţine unui offshore din Cipru. În 2006, în România a izbucnit un scandal în jurul Gerom SA, iar Valeriu Guma a fost acuzat că ar fi dat mită unui funcţionar. În Republica Moldova, oficial, deţine compania de asigurări Galas.

Anatol Stati

Preşedinte al grupului financiar-industrial „Ascom-Group", cu afaceri în Kazahstan, Rusia, România, Sudan, Irak, Emiratele Arabe Unite etc. Domeniile de activitate sunt de la explorări petroliere până la producţia de încălţăminte. Cele mai profitabile au fost tranzacţiile cu hidrocarburi din Kazahstan, unde a reuşit să pună pe roate o afacere de peste un miliard de dolari. În 2010, autorităţile kazahe au preluat activele familiei Stati.

Valeri Ciapchin

În vârstă de 56 de ani, Ciapchin figurează ca proprietar al unui veritabil imperiu economic, centrul căruia este compania Inconex-com din Chişinău. Aceasta a realizat construcţia a peste 300 de benzinării din Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Ungaria şi Macedonia. În Moldova, Inconex a construit oficiul „Lukoil- Moldova", stadionul „Zimbru", imobilele gospodăriei ţărăneşti „Gabriel Stati" din comuna Truşeni (un veritabil latifundiu) etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite