Mereni, primul sat cu registru de acte locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii din localitate vor avea acces mai rapid la informaţia despre activitatea administraţiei locale şi să participe mai activ în procesul decizional

După ce jumătate de an în urmă s-a făcut remarcată prin inaugurarea primului serviciu de taxi sătesc din Moldova, comuna Mereni din raionul Anenii Noi şi-a lansat în premieră pentru localităţile rurale propriul registru electronic de acte.

„Sperăm ca astfel oamenii din localitate să aibă acces mai rapid la informaţia despre activitatea administraţiei locale şi, de ce nu, să participe mai activ în procesul decizional", a declarat Eugen Sălcuţan, primarul de Mereni.

Transparenţă mai mare în activitatea autorităţilor

În acelaşi timp, edilul recunoaşte că o transparenţă mai mare semnifică şi un control mai riguros asupra deciziilor luate de autorităţi. Or, în registru vor fi afişate toate hotărârile primăriei şi ale consiliului local. Totodată, prin intermediul acestui portal cetăţenii pot obţine şi răspunsuri la petiţiile lor, fără a fi în sat sau chiar în ţară.

Douglas Muir, directorul proiectului BIZTAR „Reforma cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător şi a administrării fiscale în Moldova", din cadrul USAID, a declarat că prin acest registru se încearcă a face mai uşoară viaţa oamenilor simpli, dar şi a celor de afaceri.

„Acum un locuitor din Chişinău nu are acces direct la un act adoptat de edilii din Bălţi. Prin dezvoltarea acestui registru, la care sperăm să adere toate localităţile, va fi posibil ca orice om să aibă acces la orice decizie a unei autorităţi din ţară", a precizat Muir. În prezent doar autorităţile centrale au o bază centralizată de acte şi decizii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite