UPDATE Prezenţă-record de votanţi moldoveni peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chişinău: Moldovenii s-au călcat în picioare ca să voteze la Parma, în Italia
Chişinău: Moldovenii s-au călcat în picioare ca să voteze la Parma, în Italia

Sute de cetăţeni moldoveni au luat cu asalt dis-de-dimineaţă singura secţie de votare deschisă la Roma, în incinta Ambasadei Republicii Moldova. Mulţi au venit de la ora şase, pentru a prinde rând, dar tot au fost nevoiţi să stea la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot. Acum a început să plouă şi unii oamenii, care nu au umbrele, pleacă.

ORA 17.20 Prezenţă-record a alegătorilor moldoveni la secţiile de votare din străinătate. Până la ora 15.30, au votat peste 30 mii de persoane, a comunicat pentru „Adevărul“ secretarul CEC, Iurie Ciocan. La alegerile din 5 aprilie 2009, peste hotare au votat 14 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, iar la anticipatele din 29 iulie 2009 la urne s-au prezentat peste 17 mii de moldoveni.  

ORA 16.30 La mai multe secţii de votare din Italia situaţia este similară cu ce de la Roma. Un reprezentant al Partidului Liberal scrie pe Facebook, cu referire la datele furnizate de observatorii din partea formaţiunii, că la Padova s-au epuizat buletinele de vot, afară e îmbulzelă şi lumea se revoltă.



FOTO: La Parma, în Italia, moldovenii s-au călcat în picioare pentru a putea vota

Şi la secţia de vot deschisă în capitala Greciei lumea stă la coadă pentru a vota. Aurica Daraban, o moldoveancă ce locuieşte de 14 ani la Atena, ne-a declarat că nu a mai văzut atâta lume dornică să voteze. „Am stat la rând mai bine de o oră şi jumătate. E multă lume, dar oamenii sunt calmi şi optimişti. Reprezentanţii ambasadei au spus că ar putea fi prelungit programul, pentru ca toată lumea să reuşească să-şi exercite dreptul de vot”, a spus Aurica Daraban.    



Prezenţa este mare la urne şi în alte ţări. Ambasadorul moldovean în Cehia, Ştefan Gorda, ne-a declarat că, la ora 16.30, votaseră deja peste 500 de persoane. „De obicei, la Praga votează cam 200-300 de persoane, dar astăzi ne aşteptăm la o prezenţă-record. Vin familii întregi. Am remarcat că oamenii sunt foarte interesaţi să iasă un rezultat care ar aduce o stabilitate în ţară, o perspectivă europeană pentru Moldova. Mulţi spun că le-au transmis celor de acasă să participe activ la vot”, a spus ambasadorul.

Chişinău: Moldovenii s-au călcat în picioare ca să voteze la Parma, în Italia
Chişinău: Moldovenii s-au călcat în picioare ca să voteze la Parma, în Italia


Strada Montebello, unde se află misiunea diplomatică, este plină de lume. Elizaveta Ţurcan a votat acum jumătate de oră, după ce a stat trei ore la coadă. Ea a care a estimat că ar fi vorba de peste o mie de persoane care aşteaptă să intre.


Chişinău: Moldovenii s-au călcat în picioare ca să voteze la Parma, în Italia

"Organizarea este proastă, de ce nu au deschis mai multe secţii de vot la Roma, dacă se ştie că aici sunt concentraţi cei mai mulţi cetăţeni moldoveni care lucrează în Italia? La referendum s-a votat în două locuri şi nu a fost aşa îmbulzeală. Lumea este nervoasă, se ceartă, înjură. Mulţi au venit cu copii mici, pentru că nu au cu cine să-i lase acasă", se revoltă femeia.

Pentru alegerile de astăzi, în Italia au fost deschise 16 secţii de votare, în diferite oraşe. Potrivit statisticilor oficiale, în Peninsulă se află circa 150 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, datele neoficiale estimează însă că ar fi 200-250 de mii. În total, peste hotare au fost deschise 75 de secţii de votare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite