Circa 90% din teritoriul Republicii Moldova este lovit de secetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culturile încep să sufere din cauza secetei p Foto: laurenţiu nica
Culturile încep să sufere din cauza secetei p Foto: laurenţiu nica

Aerul tropical care a venit dinspre nordul Africii, se face vinovat de faptul că în prima jumătate a lunii septembrie am avut parte de arşiţă

Potrivit Serviciul Hidrometeorolorgic de Stat (SHS), în primele două săptămâni ale lunii septembrie, pe 90% din teritoriul ţării s-a semnalat un deficit de precipitaţii, cantitatea lor constituind 2-10 mm, ceea ce reprezintă 10-60% din norma pentru această perioadă. Asemenea fenomene se semnalează în medie o dată în 5 ani, susţin meteorologii.

Specialiştii din Români spun că temperaturile mari din luna septembrie au loc pe fondul unui aer tropical care a venit dinspre nordul Africii. Meteorologii susţin că aerul african domină mai ales sudul şi sud-estul continentului, unde temperaturile sunt cu 10 grade Celsius peste mediile climatologice ale mijlocului lunii septembrie.

În prima jumătate a lunii septembrie, în Republica Moldova temperatura medie a aerului a fost cu două-trei grade Celsius mai ridicată faţă de normă. În zilele de 13-15 septembrie a fost caniculă, iar temperatura maximă a aerului a atins 34 de grade celsius la Tiraspol, Ştefan-Vodă, Ceadâr-Lunga şi Cahul. Potrivit SHS la staţiile meteorologice de la Ştefan-Vodă, Ceadâr-Lunga şi Cahul, astfel de temperaturi s-au semnalat pentru prima dată din toată perioada de observaţii.

Prognoza arată că seceta se va menţine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite